Connect with us

technokrata

Szélessávú vezetékmentes Internet-hozzáférés egy egész városnak

Kütyük

Szélessávú vezetékmentes Internet-hozzáférés egy egész városnak

A WiMAX MAN-méretű hálózat formájában először Tokióban, Japán fővárosában válik elérhetővé.

Metropolitan Area Network, azaz egy egész várost lefedő hálózat méretében kívánják megvalósítani a japánok a vezetékmentes internetezést. A japán főváros lesz az első, ahol ekkora méretekben vezetik be a WiMAX technológiát, mely nagy sávszélességű IP-kapcsolatot kínál vezetékek nélkül, s támogatja a broadband hang- és videoalapú adatszolgáltatásokat (is).

Az Airspan Networks és partnere, a Yozan az idei év második negyedében indítja be a kereskedelmi szintű tesztelést, s ha minden a terveknek megfelelően halad, akkor a város lakóinak nagy része az év utolsó három hónapjától már igénybe is veheti a szolgáltatást. Ehhez persze komoly infrastrukturális beruházásokra van szükség; a bázisállomások kiépítése időt (és pénzt) igényel. Habár korántsem rúgnak akkorára a költségek, mint egy hasonló, ámde vezetékes szolgáltatás kialakítása során, a teljes, egész Tokiót lefedő, Yozan MetroZone névre keresztelt hálózat csak 2006 márciusára áll majd fel, nyilatkozta az Airspan, a szigetország vezető szélessávú, vezetékmentes hálózati eszközöket forgalmazó vállalat egyik szóvivője. A szerződés szerint mindehhez 12 millió dollárnyi befektetésre van szükség.

Éppen emiatt kezdetben csupán Tokió központját fedik le, mintegy 600 cellára osztva a belvárost. Később ezt terjesztik ki a főváros egészére, s a körülötte lévő területek egy részére. A szolgáltatás biztosítására az Airspan saját, szoftveresen frissíthető rádióhullámokon alapuló technológiáját alkalmazza, mely kezdetben a 802.16-2004 standardot támogatja, s később továbbfejleszthető lesz a 802.16e változatra.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle