Connect with us

technokrata

Európa a terrorizmust támogató webhelyek ellen

Kütyük

Európa a terrorizmust támogató webhelyek ellen

Az öt legnagyobb gazdasági potenciállal bíró EU tag, a G5 összefogott a terrorista eszmék szolgálatában álló website-ok megfékezése céljából.

Charles Clarke, az Egyesült Királyság belügyminisztere nemrég jelentette be, hogy a szigetország, Franciaország, Németország, Spanyolország és Olaszország megállapodott egy olyan technikai csoport felállításáról, mely az Internet-használatot fogja monitorozni és ellenőrizni, a nemzetközi terrorizmus és a szervezett bűnözés visszaszorítása érdekében. Ehhez több, egyhangúlag elfogadott változtatást kell eszközölni az érintett országoknak, például a telekommunikációs szolgáltatókkal kapcsolatban. Az EU öt legjelentősebb országában eddig ezen szolgáltatók három hónapig voltak kötelesek megtartani a telefonos kommunikációt érintő adatokat; ezt azonban egy évre növelték a részt vevő miniszterek határozata alapján.

Annak érdekében, hogy hatékonyan tudjanak fellépni a terroristák internetes kommunikációjával szemben, Otto Schily, Németország belügyminisztere kihangsúlyozta azon ismeretek fontosságát, melyeket ehhez tudniuk kell: azaz hogy hogyan készülnek fel a terroristák az akcióikra, és milyen terveket készítenek. Dominique de Villepin, a Franciaországot képviselő miniszter elmondta, hogy az öt tagállam azonnal beindítja a megállapodás által előírt lépések megtételét. Villepin ezen túl a jelen nem levő többi tagállam bevonásáról is beszélt, bár pontos időpontot nem jelölt meg ezzel kapcsolatban.

Az egyik legfontosabb feladat az elérhetőség elve, azaz annak biztosítása, hogy az egyik ország által birtokolt információ szükség esetén azonnal a többi állam számára is elérhető legyen. A megállapodás rendelkezett többek között arról is, hogy az öt ország rendőrségének azonnali hozzáféréssel kellene rendelkezni ezekhez az adatokhoz, hogy hatékonyabbá válhasson a terrorelhárító munka. Olyan adatok megosztásáról van szó, mint a gyanúsítottak leírása, ellopott robbanóanyagokról, gépjárművekről és hamis személyazonosító dokumentumokról szóló információk; illetve az ujjlenyomat- és a DNS-adatbázisok közössé tételéről is rendelkeztek a felek. Például ez utóbbiban Nagy-Britannia különösen sikeres, az ország rendelkezik ugyanis a világ egyik legnagyobb DNS-adatbázisával, amit a többi EU tag bizonyára tudna hasznosítani, saját adataik kiegészítésére.

Az együttműködés kétségtelenül az internetes aktivitások még szélesebb körű lehallgatását jelenti, így minden bizonnyal a polgári szabadságjogokat védő szervezetek fogják még a hangjukat hallatni egy-egy lépés megtételével kapcsolatban.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák