Connect with us

technokrata

Az okostelefonok után most itt vannak a szenzorokkal teli okosruhák

Kütyük

Az okostelefonok után most itt vannak a szenzorokkal teli okosruhák

Az okosruha zakó váll- és hónaljrészébe varrt apró szenzorok érzékelik testünk hőmérsékletét, és ha kell, az adatokat mobil hálózaton keresztül továbbítják az orvosnak.

Az ˝intelligens˝ és egyáltalán nem nehéz öltözék révén baj esetén minden korábbinál gyorsabb kezelésre számíthatunk.

Kényelmes és praktikus
A szenzorokat, jelfeldolgozókat és modern telekommunikációt (például a Bluetooth-t) integráló rendszer nemcsak kényelmes, de – mivel testünket állandóan monitorozza – praktikus is. Felderíti, ˝érti˝ a felhasználóra jellemző pszichológiai jelzéseket; pontos információt továbbít. Az üzenet standard GSM hálózaton keresztül, tehát bárhonnan eljut a ˝címzetthez˝.


A hordozható egységtől a központi rendszerig
Az öltözék rugalmasan igazodik alakunkhoz, nem érezzük a szövetbe épített vezetőket. A prototípus pirinyó érzékelői a felhasználó levegővételéről, bőrének hőmérsékletéről, álló vagy fekvő testhelyzetéről, valamint mozgásáról gyűjtik az információt. Az adatokat a rendszerbe épített miniatűr GPRS-továbbító segítségével kommunikálják a távoli központba, orvosi rendelőbe, kórházba.

A továbbító következő változata a pontos helyszínt is képes lesz beazonosítani. Legyen szó súlyos betegről, vagy szerencsétlenség túlélőjéről, a mentők és az elsősegély-nyújtók sokkal hamarabb végezhetik munkájukat, mint manapság.

A Központi Monitorozó Rendszer összeszedi, tárolja és koordinálja az adatokat. Állandóan figyeli a felhasználó egészségére vonatkozó legfontosabb paramétereket, kritikus helyzetben figyelmezető jelzéseket generál.

Kihívások, távlatok
A kezdeti legnagyobb kihívás a különböző szenzorok és elektródák egymást akadályozó működésének a kiküszöbölése volt. Miután a problémát sikeresen orvosolták, a mozgás okozott nehézségeket. A közeljövőben a pulzus mérésénél segédkező, akusztikus hullámokat érzékelő miniatűr eszközök fejlesztését tervezik.

A következő hónapokban Európa különböző – gondosan kiválogatott – áruházaiba küldenek a prototípusokból. Kik lesznek a felhasználók? Katonák, atléták, veszélyes körülmények között dolgozók, orvosok és lábadozó, de már hazaengedett betegeik…

A két és féléves, nemrég zárul EU-projekt az ˝okos gyártás˝ (smart fabrics) prototípus technológiájának a kidolgozását célozta. A Hordozható Egészségügyi Rendszer (Wearable Health Care System, rövidítve WEALTHY) funkcionális fonalak, szövetanyagok, szenzorok együttes alkalmazását szemlélteti.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle