Connect with us

technokrata

A mobiltelefonok megtanulnak japánul olvasni – hála a Hitachinak

Kütyük

A mobiltelefonok megtanulnak japánul olvasni – hála a Hitachinak

A Hitachi legújabb OCR (Optical Character Recognition) szoftvere révén merőben új szolgáltatási körű mobiltelefonok jelenhetnek meg a piacon.

A japán írásjeleket angol, vagy más nyelvű szöveggé átalakító optikai karakterfelismerő szoftverek az eddigiekben általában igen csak méretes, nagy számítási teljesítményt igénylő alkalmazások voltak, azonban a Hitachi által a napokban Tokióban bejelentett szoftver újdonság mindössze 1 MB tárhelyet igényel a működéséhez, így akár mobiltelefonokon és kéziszámítógépeken is minden további nélkül futtatható.

A felhasználónak nem kell mást tennie, mint a lefordítani kívánt japán szöveget lefényképezni mobiltelefonja beépített digitális fényképezőgépével, innentől kezdve pedig már minden feladatot maga a szoftver végez el. A speciális algoritmus alaposan kielemezi a japán írásjelek formáját és relatív elhelyezkedését, majd pedig néhány pillanat múlva előrukkol az angol fordítással, mely elektronikus levélben akár azonnal továbbítható is.

Egy ideje már ilyen és ehhez hasonló technológiák kerülnek a fejlett 2D vonalkód leolvasó rendszerekbe, azonban a Hitachi által most bejelentett új megoldás minden korábbinál kompaktabbnak, illetve univerzálisabbnak számít. Az új technológia révén a Japánban tartózkodó turisták pillanatok alatt el tudják majd olvasni, hogy például a boltban általuk kinézett termékek dobozán mi van feltüntetve, vagy például elolvashatják, hogy mi van felírva az éttermeket reklámozó táblákra.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle