Connect with us

Hirdetés

technokrata

Google és az ingyenes telefonbeszélgetés

Kütyük

Google és az ingyenes telefonbeszélgetés

Újabb megerősítést nyert, hogy az USA-beli vállalat be kíván szállni az internetes telefonbeszélgetések piacára.

Először január közepén írtunk arról, hogy a Google a Yahoo website-ján egy olyan álláshirdetést jelentetett meg, melyben a sötét üvegszálas kábelek (olyan, korábban lefektetett vezetékek, melyek jelenleg nincsenek használatban) területén jártas szakértőt kerestek felvételre. Mivel ezzel kapcsolatban a Google szóvivői nem kívántak nyilatkozni, csak találgatni lehetett, mik is a tervei a vállalatnak egy (vagy több) ilyen alkalmazottal. Egyes vélekedések szerint a vállalat be akar szállni a VoIP piacra.

Ezt támaszthatja alá az az információ, mely a múlt héten szivárgott ki. Amerikai beszámolók szerint a Google vezetőinek egy csoportja számos internetes telefonálással foglalkozó szolgáltatóval vette fel a kapcsolatot. Egy, a szolgáltatók egyikénél vezető beosztásban levő férfi – neve elhallgatása mellett – hozta nyilvánosságra, hogy a cég vezetői rámenősen tárgyaltak a VoIP lehetőségekről, konkrétumokat azonban nem árult el. Mindamellett az is a Google VoIP-terveit látszik alátámasztani, hogy a tárgyaló csapat tagja volt Eric Sachs, a vállalat termékmenedzsere, aki régi jó barátja Jeff Pulvernek. Pulver neve arról ismeretes szakmai körökben, hogy ő alapította meg a Free World Dialup nevű ingyenes telefonálást lehetővé tevő céget, illetve a témában több konferenciát is tartott már.

Természetesen a Google továbbra sem kívánta kommentálni az értesüléseket.

A verseny egyre élesedik: az AOL nemrég jelentette be, hogy a következő hónapban be fogja indítani VoIP szolgáltatását. A Yahoo, az MSN (és a Google?) mellett tehát az USA egyik legnagyobb Internet-szolgáltatója is felveszi a küzdelmet az internetezők kegyeiért. Márpedig egyre több ilyen Internet-használó van: csak az Egyesült Államokban hozzávetőleg 115 ezerrel nő a számuk minden hónapban (a Halpern Capital elemzőcég szerint). Mindez oda fog vezetni, hogy az USA otthonai közül 2008-ra már 16 millió használja ezt a technológiát távközlési költségeinek minimálisra csökkentése végett. Igaz, ez még mindig csak alig tizede lesz annak a 113 millió hagyományos telefonvonalnak, melyek közül számos már lassan száz éve működik az észak-amerikai országban.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés