Connect with us

technokrata

Zeneletöltés: az első pórul jártak Nagy-Britanniában

Kütyük

Zeneletöltés: az első pórul jártak Nagy-Britanniában

Az illegális dalletöltések miatt elsőként beperelt kevesebb mint kéttucat brit hozzávetőleg 17 millió forint kifizetésébe egyezett bele, kártérítésként.

A hanglemezkiadók érdekeit védő brit szervezet, a British Phonographic Industry (BPI) közölte, hogy egy hete sikerült megállapodásra jutni a szigetországban jogsértő dalletöltések miatt elsőként beperelt internetezőkkel. A BPI az USA-beli RIAA már több mint másfél éve tartó jogi eljárássorozatának mintájára kezdett hasonló akcióba, melynek során 23 embert fenyegettek meg a felelősségre vonás rémképével.

17 férfit és 6 nőt vett célba az első nagy-britanniai peres eljárás, melyben elég széles néprétegekből – diáktól egészen a helyi tanács egyik tagjáig – kerültek ki az internetezők. Az összesen több mint 9000 illegálisan megosztott dal miatt várható jógi lépések elkerülése végett a letöltők megállapodtak a BPI-jal: durván 50 ezer font kifizetését vállalták fel. Az átlagos kártérítés 2.200 font volt, de egyvalakinek 4.500 fontot kellett bedobnia a kasszába, hogy ne a bíróságon döntsenek tettéről.

A fenti csoportból tizenöten a Kazaa-t használták, négyüket az Imesh file-csere hálózatán „kapták el”, kettő Grokstert futtatott. Egy-egy ember a WinMix és a Bearshare szoftverek használata miatt akadt horogra. A 22 és 58 éves kor közötti emberek a büntetés kifizetése mellett arra is ígéretet tettek, hogy többé nem fognak dalokat illegálisan letölteni, terjeszteni.

Ezen sikeren felbuzdulva a BPI azt is közölte a nyilvánossággal, hogy már a második peres eljárásnál tartanak, melynél 31 újabb file-cserélőt „vesznek elő”. A szervezet főtanácsadója, Geoff Taylor a következőt nyilatkozta: „Elhatároztuk, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akik illegálisan terjesztenek zenét, függetlenül attól, hogy melyik peer to peer hálózatot használják, majd arra kényszerítjük őket, hogy ellentételezzék a művészek és a kiadók kárát, amit a tőlük való lopás okozott.”Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle