Connect with us

Hirdetés

technokrata

Zeneletöltés: az első pórul jártak Nagy-Britanniában

Kütyük

Zeneletöltés: az első pórul jártak Nagy-Britanniában

Az illegális dalletöltések miatt elsőként beperelt kevesebb mint kéttucat brit hozzávetőleg 17 millió forint kifizetésébe egyezett bele, kártérítésként.

A hanglemezkiadók érdekeit védő brit szervezet, a British Phonographic Industry (BPI) közölte, hogy egy hete sikerült megállapodásra jutni a szigetországban jogsértő dalletöltések miatt elsőként beperelt internetezőkkel. A BPI az USA-beli RIAA már több mint másfél éve tartó jogi eljárássorozatának mintájára kezdett hasonló akcióba, melynek során 23 embert fenyegettek meg a felelősségre vonás rémképével.

17 férfit és 6 nőt vett célba az első nagy-britanniai peres eljárás, melyben elég széles néprétegekből – diáktól egészen a helyi tanács egyik tagjáig – kerültek ki az internetezők. Az összesen több mint 9000 illegálisan megosztott dal miatt várható jógi lépések elkerülése végett a letöltők megállapodtak a BPI-jal: durván 50 ezer font kifizetését vállalták fel. Az átlagos kártérítés 2.200 font volt, de egyvalakinek 4.500 fontot kellett bedobnia a kasszába, hogy ne a bíróságon döntsenek tettéről.

A fenti csoportból tizenöten a Kazaa-t használták, négyüket az Imesh file-csere hálózatán „kapták el”, kettő Grokstert futtatott. Egy-egy ember a WinMix és a Bearshare szoftverek használata miatt akadt horogra. A 22 és 58 éves kor közötti emberek a büntetés kifizetése mellett arra is ígéretet tettek, hogy többé nem fognak dalokat illegálisan letölteni, terjeszteni.

Ezen sikeren felbuzdulva a BPI azt is közölte a nyilvánossággal, hogy már a második peres eljárásnál tartanak, melynél 31 újabb file-cserélőt „vesznek elő”. A szervezet főtanácsadója, Geoff Taylor a következőt nyilatkozta: „Elhatároztuk, hogy megtaláljuk azokat az embereket, akik illegálisan terjesztenek zenét, függetlenül attól, hogy melyik peer to peer hálózatot használják, majd arra kényszerítjük őket, hogy ellentételezzék a művészek és a kiadók kárát, amit a tőlük való lopás okozott.”



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés