Connect with us

technokrata

Összeolvad a rádiózás és a dalcsere?

Kütyük

Összeolvad a rádiózás és a dalcsere?

A jövőben elmosódnak a határok az internetes rádiózás és zenecserélés között?

Amint arról már tavaly novemberben beszámoltunk, egyre komolyabban foglalkoznak azzal az ötlettel, mely a peer to peer hálózatokat házasítaná össze az internetes rádiózással. Egy ilyen kombinációval és a megfelelő szoftverekkel elérhető, hogy a felhasználók által legálisan megvásárolt dalok playlistája automatikusan közvetítésre kerüljön az Internet irányába. Ezeket aztán együtt egy kereshető adatbázisba szerveznék, aminek révén – ha már kellően sokan csatlakoztak a hálózathoz – szinte bármilyen dalt meg lehetne úgy hallgatni, hogy közben nem kerül sor illegális file-másolásra.

Ilyesmivel eddig csak kevesen kísérleteztek – többek között az e téren legnagyobbnak számító Apple Computer, a Virgin Digital, a Mercora és a Live 365. A történet legutolsó fejezetét ez utóbbi és a Grouper „írta” meg: a két vállalkozás egyezséget kötött annak érdekében, hogy elmossák a határokat a két külön szolgáltatás (a file-csere és a rádiózás) között. A Grouper peer to peer szolgáltatása lehetővé teszi az emberek számára, hogy zenefolyamot „sugározzanak” más felhasználók számára, mintha az egy rádióadás lenne. Ennek a továbbfejlesztésére nyílik most lehetősége a cégnek a Live365-tel kötött megállapodása révén.

Az online rádiózás terén azért van több mozgásterük a digitális zenék terjesztésével próbálkozóknak, mert az USA törvényei az internetes rádiószolgáltatások számára bármely dal lejátszását engedélyezi anélkül, hogy ehhez előzetesen ki kellene kérni a jogtulajdonos hozzájárulását. Igaz, cserébe nem tehetik elérhetővé a hallgatók számára, hogy egy bizonyos dalt kiválaszthassanak meghallgatásra, illetve az sem engedélyezett, hogy csak egyazon előadótól származó dalokat sugározzanak folyamatosan.

Hogyan lehet ezt az egészet P2P alapokra ültetni? Nos, arról van szó, hogy az internetezők egymás merevlemezeiről hallgathatják meg a zeneszámokat. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy kisméretű, harmincnál kevesebb emberből álló csoportok tagjainak winchesterén dalokra lehessen keresni, és azokat meg lehessen hallgatni. A Grouper vezetése szerint a közösségek kis létszámra való korlátozása miatt a fenti eljárás sokkal inkább hasonlít arra, amikor az ember lejátszik egy dalt egy barátjának (amit a törvény nem büntet), mint valódi internetes „adássugárzásnak”. Sőt, a cég szoftvere révén akár fotókat, videoállományokat vagy dokumentumokat is lehet cserélni – dalokat azonban nem, mert elejét akarják venni egy, a hanglemezkiadók által kezdeményezett pernek. Az alkalmazás egyébként ingyenesen elérhető.

Az RIAA szóvivői egyelőre nem kívánták kommentálni az új terjesztési modellt.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák