Connect with us

Hirdetés

technokrata

Egyre népszerűbb a videoüzenet-küldés, videotelefonálás az Interneten

Kütyük

Egyre népszerűbb a videoüzenet-küldés, videotelefonálás az Interneten

Az új videó alkalmazások és az egyre nagyobb körben elterjedő szélessávú Internet napjaink digitális életének szerves részévé teszik a webkamerát.

A Logitech újabb mérföldkövet jelentett be: már 25 milliónál is több webkamerát adott el világszerte. Az IDC kutatásai alapján a Logitech 1998-óta megközelítőleg 37 százalékos részesedést ért el a világ webkamera-piacából, és ezzel megelőzte minden versenytársát. A Logitech tovább növelte piaci részesedését. 2004 naptári évében ez az arány 38 százalékra növekedett, és az IDC jelentése alapján ennek 42 százaléka csak az Egyesült Államokban elért forgalomból származik.

A webkamerák népszerűsége egyre nő a vásárlók körében, nemcsak az egyre jobb minőségű kameráknak köszönhetően, hanem az egyre több otthonban elérhető szélessávú Internet adta videokommunikációs lehetőségek révén is. Az olyan újszerű alkalmazások, mint az azonnali videoüzenet-küldés (instant messaging), sokkal kényelmesebbé és szórakoztatóbbá teszik a kommunikációt az Interneten keresztül családtagjainkkal és barátainkkal, legyenek a világon bárhol. A PC-felhasználók egyre fontosabb eszköznek tartják a webkamerát, ahogyan a videokommunikáció is mind természetesebb része lesz digitális életünknek.

Az azonnali videoüzenet-küldés elsősorban az MSN Messenger felhasználói körében nagyon népszerű, mert ők például 2004 decemberében 2,3 milliárd videokapcsolatot létesítettek. Mindeközben a világon a PC-kamerák eladása az 1999. évi 2,9 millió darabról a 2004. évben 18 millióra nőtt. Ez évenkénti átlagos 44 százalékos növekedésnek felel meg – az IDC jelentése szerint. A gyorsabb Internet-kapcsolat jelentősen hozzájárult az Interneten keresztül közvetített videók minőségének javulásához. Az IDC becslése szerint 2004 végére világszerte 124,3 millió otthonba lett bekötve szélessávú Internet, és ez 47 százalékos növekedést jelent 2003-hoz képest.

A kezdeti időkben a kapcsolatteremtéshez bonyolult IP-címeket kellett beírni, és utána az ember csak remélhette, hogy esetleg megbízható kapcsolat jön létre. Azóta rengeteget fejlődtek a webkamerás alkalmazások. Az azonnali üzenetküldő rendszerekben 2001-től jelent meg az integrált képi kapcsolat lehetősége, a webkamera-felhasználók nem kis örömére. Így felfokozódott a kamerák iránti kereslet, és felvirágzott a kereskedelem is. 2004 decemberében például az MSN Messenger 27 millió egyedi webkamerás kapcsolatot regisztrált, ami átlagosan napi 7 milliót jelent. Az MSN Messenger szintén 2004 decemberében érte el a napi 10 milliós csúcsot is.

„Az azonnali videóüzenet-küldő rendszerek előkészítik a terepet a szélessávú videókonferenciák számára.” – összegezte Chris Chute, az IDC egyik elemző munkatársa – „A szélessávon történő videobeszélgetés úgy forradalmasítja a kommunikációt, ahogy annak idején az e-mail átalakította a levelezést.”



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés