Connect with us

technokrata

Törvénybe ütköző az internetes telefonálás?

Kütyük

Törvénybe ütköző az internetes telefonálás?

A közép-amerikai Costa Rica monopolhelyzetben levő távközlési szolgáltatója szeretné elérni, hogy a kormányzat komolyan szabályozza a világon mindenhol máshol korlátozásoktól mentes VoIP hívásokat az országban.

Közép-Amerikáról az embernek egzotikus tájak jutnak az eszébe, jobb esetben csak az esőerdők és a gazdag fauna; többet olvasottak számára a gerillaháborúk is összekapcsolódtak a sok vihart megért, földrajzilag relatíve kicsiny térséggel. Az Észak- és Dél-Amerikát összekötő vékony földrész egyik országában, Costa Ricában a távközlési szektor egyetlen szervezet, az Instituto Costarricense de Electricidad (ICE) kezében van, mely nemrég bejelentette, hogy szerinte szabályozni kellene a VoIP-szolgáltatásokat. Legrosszabb esetben ez a szabályozás oda vezethet, hogy az országban az Internet segítségével történő telefonálást üldözendő bűnnek nyilvánítja a törvénykezés.

A Karib-tengerrel és a Csendes Óceánnal egyaránt érintkező államban egyre több olyan befektetést eszközölnek, melynek hajtóereje a gazdagabb országokból, elsősorban az USA-ból érkező outsourcing. Egy, a nevének elhallgatása mellett nyilatkozó helyi tisztségviselő szerint az ICE javaslata káros hatással lenne erre az egyre jobban fejlődő gazdasági területre, hiszen az alacsony költségű telefonálási szolgáltatás megléte alapvető feltétele ezen üzletág növekedésének.

Tudni kell, hogy a térség bizonyos szempontok szerint igen elmaradott – a kis országok számítástechnikai fejlettsége nagy kívánnivalót hagy maga után. Az ezzel kapcsolatos tudás Costa Ricában koncentrálódik: a kicsiny államban található a közép-amerikai országok és karibi szigetvilág szoftverfejlesztőinek 78 (!) százaléka. Mivel azonban maga Costa Rica kicsi, nem csoda, hogy a telefonhívások jelentős része irányul külföldre – ezek 20 százalékát napjainkban már VoIP technológiával bonyolítják (főként Skype-pal).

Az azonban még a jóval fejlettebb országokban, például az Egyesült Államokban sem eldöntött, hogy az internetes hangtovábbítás központi szabályozást igénylő telefonszolgáltatásnak vagy regulázást nem kívánó adatszolgáltatásnak minősül. Az USA-ban a legtöbb bíróság és egyéb kormányzati szervek képviselői amellett törnek pálcát, hogy inkább ez utóbbiról van szó, így nem igényel törvényi szabályozást. Costa Ricában azonban egy ellentétes álláspont kialakítása akár oda is vezethet, hogy a VoIP használata bűncselekménnyé válhat – habár eddig nem érkezett bizonyíték arra, hogy az ICE bármilyen internetes hangtovábbítással működő kommunikációt blokkolt volna.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle