Connect with us

technokrata

SMS küldés/fogadás Skype-pal

Kütyük

SMS küldés/fogadás Skype-pal

Elsőként az ICQ kínált pár éve könnyen igénybe vehető SMS-küldési lehetőséget, most a Skype révén nyílhat erre lehetőség.

Az azonnali üzenőkliens a legismertebb a VoIP-ra képes szoftverek közül, több tízmilliónyian töltötték már le és használják nap mint nap a Skype-ot, jelentős kommunikációs költségeket spórolva meg ezzel. Telefonáláson kívül szöveges csevegésre és állományok küldésére is lehet használni – SMS-ezésre azonban egészen az idei év elejéig nem nyílt lehetőség. Igaz, most sem a szoftver fejlesztői bővítették funkcionalitását, hanem egy különálló kezdeményezés próbálkozik szárnyainak bontogatásával.

A londoni Connectotel nevű cég a múlt hónap végén folytatta le második nyilvános tesztelését, mely SMS-ek küldését és fogadását hivatott felmérni a Skype-on keresztül (az első tesztre még januárban került sor). A mindössze négy napig tartó időszak alatt ingyenesen lehetett SMS-eket küldeni az IM hálózatán keresztül, sőt, SMS-ek fogadására is lehetőség nyílt. A Skype to SMS nevű szolgáltatást úgy lehetett igénybe venni, hogy az internetezőnek hozzá kellett adni kontaktlistájához egy smsgateway névre hallgató felhasználót, melyet a Connectotel hozott létre (ez egyébként még most is létezik). Ezután – ha elfogadták a jelentkezést – az országkód, a telefonszám és az üzenet begépelésével már útjára is mehetett a rövid szöveges üzenet, amiért a szolgáltató ezalatt a négy nap alatt nem kért pénzt.

Sikeresnek ítélték meg a tesztidőszakot a Connectotelnél, amit az is jelez, hogy a minden különösebb hírverés nélkül útjára bocsátott szolgáltatás által több mint 14 ezer üzenet „kelt útra” (közel 500-szor próbálkoztak SMS küldésével Skype-azonosítóra és 13.580 darab, Skype-ról küldött üzenet ért sikeresen célba a szoftver révén). Körülbelül kétezren vettek részt a teszt során, ám arról egyelőre nem tájékoztatta a vállalat a nyilvánosságot, hogy mikortól lehet majd „élesben” használni a szolgáltatást (ahogyan ennek anyagi vonzatairól sem esett még szó).

Persze az is kérdés, hogy – látva a Connectotel sikerét – vajon a Skype fejlesztői lépnek-e valamit az ügyben. Egy ilyen bevételi forrásnak minden bizonnyal ők is hasznát látnák – lévén, hogy az internetes beszélgetés, amennyiben két számítógép között zajlik, teljesen ingyenes (és a mobiltelefonok, vezetékes számok hívása is olcsó, azaz nem sok hasznot hoz). Niklas Zennström, a Skype társalapítója már korábban is sejtetni engedtette, hogy prémiumszolgáltatásokból kívánják eltartani magukat – szemben a versenytársakkal, akik rendszerint egy meghatározott (de nem túl nagy) összegű havidíjért cserébe biztosítják a VoIP használatát ügyfeleik számára. Többek között ennek a jegyében indították útjára nemrég a hangposta tesztelését is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom