Connect with us

Egyre fejlettebb és gyönyörűbb mobiltelefonos kijelzők

Kütyük

Egyre fejlettebb és gyönyörűbb mobiltelefonos kijelzők

A mobiltelefonok piacán manapság egyre nagyobb részesedéssel rendelkeznek a fejlett technológiájú, színes TFT (Thin Film Transistor) folyadékkristályos kijelzők.


Az iSuppli piackutató cég egyik legfrissebb felméréséből kiderül, hogy 2004 áttörést jelentett a színes LCD mobiltelefonok kapcsán, ugyanis az elmúlt esztendőben forgalomba került mobil készülékek 68 százaléka már színes kijelzőt tudhatott magáénak, vagyis alig 32 százalékra csökkent a monokróm panellel szerelt telefonok aránya.

Ezzel párhuzamosan a színes mobil LCD-k piacán is komoly átrendeződés tapasztalható, ugyanis a fejlett TFT technológiájú modellek ára oly mértékben csökken, hogy az elavult cSTN kijelzők szépen lassan kezdenek kiszorulni a piacról. Az iSuppli adatai szerint, míg 2004-ben 241 millió, addig az idei esztendőben már várhatóan nem kevesebb mint 367 millió TFT kijelzős mobiltelefon kerül majd forgalomba.

A TFT technológia házon belüli részesedése tavaly a Sharpnál volt a legmagasabb, még pedig 100 százalék. TFT LCD penetráció tekintetében 80 százalékkal a Samsung és a Sony Ericsson áll a második helyen, a bronzérmet a 71 százalékkal büszkélkedő Motorola birtokolja, a negyedik helyen pedig a Nokia tanyázik, 67 százalékkal. Egyébként az utóbbi vállalat esetében a legalacsonyabb az egy kijelzőre eső fajlagos költség.

Előrejelzések szerint 2005 végén lényegében már minden harmadik kagylóformájú mobilon OLED technológiás kiegészítő külső kijelző teljesít majd szolgálatot, a fő LCD-k közül pedig egyre több rendelkezik QVGA (240×320 pixel) felbontással és 18 bites színmélységgel (262 ezer színárnyalat).Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom