Connect with us

technokrata

Láthatáron a repülőgépes vezeték nélküli szolgáltatások

Kütyük

Láthatáron a repülőgépes vezeték nélküli szolgáltatások

Az Egyesült Államokbeli Szövetségi Hírközlési Bizottság (Federal Communications Commission, FCC) áldásat adta arra a tervezetre, mely lehetővé tenné a vezeték nélküli adatszolgáltatások repülőgépeken történő beindítását.

Szakértők szerint az FCC döntése mindenképp örvendetes, azonban várhatóan sok időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy az első ilyen kereskedelmi szolgáltatások elinduljanak. Egyelőre egyébként még az sem tisztázott pontosan, hogy a repülőgépek és a földi hálózatok között milyen adatátviteli megoldásokat fognak alkalmazni.

Az amerikai repülőgépeken jelenleg egyetlen kommunikációs eszköz, a járatok saját beépített telefonja használható. A piacon a Verizon Airfone nemrégiben monopol helyzetbe került, ugyanis két konkurense elhagyta a szektort. A Verizon Airfone álláspontja szerint egyébként egy természetes monopol helyzetű vállalat tudja a legjobb minőségű szolgáltatást nyújtani az utasok számára. A Boeing repülőgépgyártó vállalat e tekintetben máshogy vélekedik, és bízik abban, hogy a repülőgépes vezeték nélküli adatszolgáltatások piacán legalább két rivális versenyez majd egymással.

A Szövetségi Hírközlési Bizottság előreláthatólag valamikor a jövő esztendőben dönt majd arról, hogy mely frekvenciákat mely telekommunikációs vállalatoknak adja oda. Az első repülőgépes wireless szolgáltatások legkorábban 2006-ban indulnak majd el.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák