Connect with us

technokrata

A mobil sugárzás módosítja a sejteket és kárt okoz a DNS-ben

Kütyük

A mobil sugárzás módosítja a sejteket és kárt okoz a DNS-ben

A mobiltelefonok által kibocsátott rádióhullámok kárt okozhatnak az emberi test sejtjeiben, sőt még a DNS-t is képesek módosítani.

Mindezt laboratóriumi körülmények között sikerült bizonyítania az Európai Unió által támogatott Reflex kutatási projektben résztvevő tudósoknak, akik azonban felhívják a figyelmet arra, hogy továbbra sincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a mobil készülékek komoly veszélyt jelentenének az emberi szervezetre. A kutatók szerint további kísérletek elvégzésére van szükség ahhoz, hogy tisztábban láthassunk az ügyben.

Az Egyesült Királyság Radiológiai Védelmi Szervezete szerint a mobiltelefont használóknak nem kell különösebben aggódniuk a most közölt jelentés kapcsán, ugyanis jelenleg még semmi sem bizonyítja, hogy a mobiltelefon használat által esetlegesen okozott biológiai változások egészségkárosodáshoz vezetnének. Emlékezetes, hogy a szigetország kormányzata által támogatott, 2000-ben publikált Stewart jelentés szerint a mobilok alapvetően semmilyen veszélyt nem jelentenek az emberi szervezetre, mindenesetre a kutatók akkor azt kérték, hogy a fejlődésben lévő gyermekek lehetőleg ritkán használják ezen készülékeket.

A mobiltelefonok sugárzását az úgynevezett SAR szinttel lehet jellemezni. A jelenleg forgalomban lévő telefonok többsége 0,5-1 W/kg-os SAR értékkel rendelkezik, 2 W/kg-os SAR mutatós mobilokat pedig már nem is lehet piacra dobni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom