Connect with us

technokrata

Domain foglalás már mobiltelefonról is!

Kütyük

Domain foglalás már mobiltelefonról is!

Az .mp tartományban már mobiltelefonon is foglalhatók domain nevek.

Az .mp domaintartomány az Egyesült Államok nemzetközösségéhez tartozó, fülöp-szigeteki Északi Marina Szigetek számára került kiosztásra. A nemzetközösség sok kisebb országhoz hasonlóan áruba bocsátotta domain végződését és a webcímet a Saipan DataCom kezelésébe adta. Az .mp végződést a cég a Mobil Phone rövidítésére (MP) asszociálva igyekszik egy olyan tartományt kialakítani, amelyen főként a mobiltelefonokkal elérhető wapos oldalak és a mobiltelefóniához kapcsolódó honlapok találhatók majd. A cég elsőként a tegnapi napon fogadott mobil telefonról domain foglalást. A várakozásokkal ellentétben egyelőre azonban még nem lehet regisztrációt végezni a készülékről, még csak egy előfoglalást tehet az a WAP használatával a felhasználó az adott névre, az előjegyzést 24 órán belül Internetes csatlakozás során kell megerősíteni, illetve véglegesíteni.

Rob Farrow, a Saipan DataCom marketing igazgatója szerint az eljárás nagyon megegyszerűsiti a domaint foglalók dolgát, mert akár utazás közben is lefoglalhatják az általuk kívánt webcímet és így elkerülhető, hogy lemaradjanak egy-egy jó címről.

Az .mp sikere azonban vélhetően kérészéletű lesz, mivel egy óriáscégekből alaklult konzorcium már szemet vetett a piacra, 2004 tavaszán az új végződések bevezetésének engedélyezésésére jogosult szervezet (ICANN) számára pályázatot nyújtott be a .mobi végződés beindítására és ez a folyamat meglehetősen jó úton halad. Az .mp sikertelenségét az is előrevetíti, hogy a konzorciumban a Microsoft mellett a Vodafone, a Nokia is részt vállalt. További hátránya az .mp-s címeknek, hogy évente 50 dollárba kerül az igénylőnek, ami a .com/.net/.org-os címek piaci árának közel ötszöröse.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák