Connect with us

technokrata

Internet a vadonban

Kütyük

Internet a vadonban

Az Intel vezeték nélküli szafarija olyan kezdeményezés, amely a vezeték nélküli csatlakozás előnyeit és hatékonyságát hivatott bemutatni.

Az Intel piacfejlesztési menedzsere, Joubert De Lange vezetette a szafarit Dél-Afrika, Botswana, Zambia és Namíbia legvadabb és leglélegzetelállítóbb tájain. „A projekt nagyon izgalmas volt, és sikerült megmutatni, hogy a vezeték nélküli hotspotok segítségével az üzletet bárhonnan lehet irányítani.” – mondta De Lange. A csapat kilenc emberből állt – ketten az Auditor-General dél-afrikai irodájából, akik úgy dolgoztak, mintha fizikailag is az irodában lettek volna; egy filmes, aki videó-hírleveleket készített az út során; és egy technikai támogató csapat. A felszerelés hét Intel Centrino mobil technológiára épülő noteszgépből, egy utánfutóra szerelt műholdas kommunikációs rendszerből, egy hordozható 1kVA generátor-csomagból és egy energiaszűrő UPS rendszerből állt, és természetesen egy tipikus afrikai szafari minden kelléke jelen volt.

De Lange a következőket nyilatkozta: „Az Auditor-General jelenleg nagy mennyiségű adatot továbbít saját WAN hálózatán, illetve az Interneten keresztül. A munkaerő mobil természete miatt az Auditor-General ideális alany a vezeték nélküli kommunikációra. Louis Fourie, az AG Bloemfontein irodájának vezető menedzsere, aki több mint 90 alkalmazottat irányít; illetve Werner Du Plessis, az AG támogatási szolgáltatások informatikai menedzsere, az út során nap mint nap kommunikált az irodával, illetve adatokat dolgoztak fel – többek között időbeosztásokat (time sheet), vagy egy sűrű hónap végén pénzügyi tranzakciókat -, miközben folyamatosan olvasták e-mailjeiket, valamint egyéb feladatokat végeztek. A noteszgépek vezeték nélkül kommunikáltak a műholdas routerrel a D-Link 802.11g eszközén keresztül. Az adatok ezután a földkörüli pályán keringő műholdra továbbítódtak, amely a Transtel krugersdorpi földi állomására kerültek. Onnan Interneten keresztül, VPN és adat-titkosítással továbbították a pretoriai OAG ERP-rendszerére.”

De Lange elmondása szerint a kommunikációs folyamat legnehezebb része a műhold fizikai felállítása volt, minden este. „A továbbítási idő gyors volt, és az ügyfél könnyedén bejelentkezhetett a központi irodába. Az egyetlen hely, ahol nem volt jel, a botswanai Moremi táborhelyen volt, ahol a fák lombkoronája miatt szakadt meg a műholdas kapcsolat. Azonban a kihívások, amelyekkel szembesültünk elsősorban fizikai és földrajzi jellegűek voltak, nem technológiai eredetűek.”

De Lange hozzátette: „A mobilitás és a bármikor, bárhonnan lehetséges vezeték nélküli kommunikáció az az út, amely irányába az informatika az elmúlt öt év során elmozdult. A legfontosabb hatás a termelékenység és a hatékonyság terén mutatkozik majd meg, hiszen a felhasználók akár az irodától távol is dolgozhatnak. Hiszem, hogy az Intel vezeték nélküli szafarija eloszlatta a félelmeket, amelyek a felhasználókban felmerülhettek a vezeték nélküli számítástechnikára vonatkozóan; és hiszem, hogy bebizonyítottuk, hogy nem lényeges, hogy hol vagy, a vezeték nélküli hotspotok segítségével mindig lehetséges kapcsolatban maradni.”Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák