Connect with us

technokrata

Elektronikus tagdíjbevallás a magánnyugdíjpénztáraknál

Kütyük

Elektronikus tagdíjbevallás a magánnyugdíjpénztáraknál

Az Országgyűlés döntése alapján 2005. január 1-től a magánnyugdíjpénztárakba bevallók köre az Interneten keresztül elektronikus formában, minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel ellátva küldheti be tagdíjbevallását.

A Netlock Kft. mérföldkőnek tekinti a döntést, amely az elektronikus adóbevallás és -számlázás lehetősége után a harmadik fontos állomása az elektronikus ügyintézésnek. A lassú és sok ügyféloldali hibával terhelt papíralapú ügyintézés elektronikus formába való átültetésével a magánnyugdíjpénztárak tetemes mennyiségű energiát és munkaerőforrást, a tagdíjbevallók pedig akár 200.000 forintot is megtakaríthatnak évente. A törvény új rendelkezései szerint a magánnyugdíjpénztárak 2005. január 1-ig kötelesek kialakítani az elektronikus tagdíjbevallás zavartalan működéséhez szükséges feltételeket. A bevallások fogadásához szükséges szoftvereket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2004. november 1-ig a pénztárak rendelkezésére bocsátotta.

Az új módszer alkalmazásával nincs szükség többé arra, hogy a tagdíjbevallók bevallásaikat egyenként floppyra mentve vagy papírt kitöltve juttassák el a magánnyugdíjpénztáraknak, hanem közvetlenül, Interneten keresztül is benyújthatják azokat. „Mindezzel nemcsak időt, hanem pénzt is megtakarítanak, mivel ezentúl nem kell postaköltséget fizetni. Az így elküldött bevallásokat elektronikus formában kell tárolni, tehát a tárolási költségek is minimálisra csökkennek, nem beszélve a papír, illetve a nyomtatás megszűnéséről.” – mondta Rózsahegyi Zsolt, a Netlock ügyvezető igazgatója.

A magánnyugdíjpénztárakhoz benyújtott tagdíjbevallások elektronikus formába való átültetése nagy kihívást jelent a hitelesítés-szolgáltató vállalatoknak, amelyek a PSZÁF által előírt elektronikus aláírásokat és az időbélyegzést szolgáltatják az elektronikus tagdíjbevallásokhoz. A Netlock szerint az áttérés jelentős mozzanata az elektronikus ügyvitelnek, mivel kibővíti az elektronikus bevallások körét és lehetővé teszi a szolgáltatók piaci alapon történő kiválasztását.

A Netlock a tagdíjbevallók számára egy speciálisan kedvező árú, minden szükséges elemet tartalmazó úgynevezett NyugDíjcsomagot állított össze, amelynek megvásárlásával a bevallók nyugdíjpénztári bevallásukat már elektronikusan intézhetik. A csomag ára olyan kedvező, hogy használatával már az első évben tizedére csökkennek a bevallók költségei, a következő években pedig még nagyobb a megtakarítás. Aki most rendeli meg a csomagot, januári tagdíjbevallását már Interneten keresztül adhatja be, elkerülve a postai sorban állást.

A csomag tartalmaz egy minősített aláíró tanúsítványt a bevallások hitelesítéséhez, egy fokozott biztonságú titkosító tanúsítványt a bevallások biztonságos archiválásához, egy chipkártyát a tanúsítványok tárolásához, használatához, illetve egy kártyaolvasót a chipkártya használatához. A konstrukcióhoz havi 20 darab időbélyeg is jár, amellyel a bevallások beküldésének hiteles idejét tudják igazolni.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek