Connect with us

technokrata

Lendületesen nő a VDSL piac

Kütyük

Lendületesen nő a VDSL piac

Az aszinkron digitális előfizetői vonalak száma ugyan folyamatosan bővül, de egy hozzá képest újabb és nagyobb adatátviteli sebességet ígérő technológia sokkal látványosabban terjed.

A DSL világpiac 90 százalékát uralta tavaly az ADSL, a verseny azonban éleződőben van (még ha nem is itt, Magyarországon). A távol-kelet fejlett régióiban, Dél-Koreában és Japánban például egyre népszerűbbé válik a VDSL (Very high bit-rate Digital Subscriber Line), ahol a szolgáltatók közül is egyre több frissíti vagy frissítette máris rendszerét erre a technológiára.

Felmérések szerint idén körülbelül 52%-os növekedést produkált az ADSL piac, legalábbis az In-Stat/MDR piackutató cég felmérése szerint. Sam Lucero, a vállalat egyik elemzője úgy tartja, hogy jövőre ez a bővülés le fog csökkenni, annak ellenére, hogy egyre több helyen jelenik meg az ADSL2+ technológia is, mely szintén többet nyújt a hagyományos ADSL-hez képest. Lucero 2005-re 14 százalék közelébe várja az aszinkron technológia emelkedésének ütemét, míg a VDSL piaca az idei 71,5 százalékos növekedés után jövőre is nagy mértékben, 65,3 százalékkal fog bővülni.

Habár itthoni fülnek mennyországnak tűnik az ADSL2+ által (ideális esetben) kínált 24 Mbps-os adatátviteli sebesség, ne feledjük, hogy a távol-kelet egyes országaiban már általánosságnak számítanak az 5-10 Mbps-os Internet-hozzáférések. Nem csoda, hogy ennél „durvább” emelésre van szükség a felhasználók figyelmének felkeltésére. Nos, a VDSL akár 100 Mbps-ot is ígérhet, ha az internetező a központtól 300 méteres körzeten belül lakik. Ez talán kevésnek tűnik, de az olyan sűrűn lakott területeken, mint Tokió vagy Szöul, elég sok embert érinthet pozitívan. Ha azonban másfél kilométernél messzebb megyünk, akkor már a VDSL sem tud „csodát” tenni, és adatátviteli sebességének mértéke leesik az ADSL2+ 24 Mbps-os szintjére. Ez persze a távol-keleten sokkal kisebb probléma, mint amilyen Európa ritkábban lakott területein lenne.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák