Connect with us

technokrata

A művészek zömét nem zavarja a file-cserélő hálózatok léte

Kütyük

A művészek zömét nem zavarja a file-cserélő hálózatok léte

Egy felmérés szerint a zenészek és előadóművészek jelentős része egyáltalán nem látja olyan komor képpel a jövőt a file-cserélő hálózatok miatt, mint kiadóik.

Amint arról nemrég mi is beszámoltunk, az Amerikai Mozgókép Szövetség nemrég szintén peres eljárássorozatot kezdeményezett az online letöltőkkel szemben, ahogyan azt az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége teszi most már lassan másfél éve. A nagy kiadók lépten nyomon hangoztatják, mekkora károk érik őket az ingyenes file-csere miatt, habár például az USA-ban idén alaposan megugrott a CD-eladások mértéke.

Nem sok szó esett azonban eddig arról, hogy mit szólnak a jelenséghez a művészek. Pedig elsősorban az ő „munkájuk” végtermékéről van szó, még ha az egy nagy kiadó tulajdonává válik is. Ez szöget ütött a nonprofit elven működő Pew Internet and American Life Project vezetői fejébe is, akik „köz”véleménykutatást végeztek a témában; a tanulmányt pedig vasárnap jelentették meg.

Eszerint a művészek jelentős részét nem különösebben zavarja a jelenség. Igaz, megoszlanak a vélemények, hiszen körülbelül ugyanekkora azoknak a tábora is, akik úgy érzik, hogy ez hozzájárul a szerzői jogdíjak csökkenéséhez. Ez utóbbiak a megkérdezettek 47 százalékát fedi le, míg az elsőbe a kutatásban részt vettek 43 százaléka szerint kifejezetten előnyös a file-cserélő hálózatok megléte (például a terjesztés miatt). Ennél azonban jóval többen, hozzávetőleg kétharmaduk nyilatkozott úgy, hogy maga a file-megosztás csak kis veszélyt jelent számokra, kevesebb mint harmaduk látja ebben a kreatív „ipar” nagy fenyegetését. Még beszédesebb az, hogy csak 3 százalékuk nyilatkozta azt: az Internet sérti munkájuk védelmét.

A felmérés egyébként még 2003. decemberében készült az Egyesült Államokban, akkor 809, önmagát művészként definiáló ember részvételével.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom