Connect with us

technokrata

Kisebb kampánycsendsértések az Interneten

Kütyük

Kisebb kampánycsendsértések az Interneten

Az MTE monitoring-csoportjának gyorsjelentése a népszavazásról.

Csak kisebb kampánycsendsértéseket tapasztalt az Interneten a december 5-i népszavazás idején a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének monitoring-csoportja. A leginkább renitensek a párthonlapok szerkesztői voltak, a független tartalomszolgáltatók közül pedig kettő esetében észlelt komolyabb kampánycsend-sértést a monitoring-csoport: a 168 óra és az UFI online szavazást működtetett a kampánycsend idején.

„A Monitoring Bizottság a kampánycsend ideje alatt közel 300 honlapot kísért figyelemmel és időről időre több oldalt is ellenőrzött szúrópróbaszerűen. Idén az ellenőrzött honlapok üzemeltetői közül a szokottnál kevesebben válaszoltak az MTE monitoring-csoportjának együttműködésre felkérő megkeresésére.” – számolt be Barlai Réka, az MTE monitoring-csoportjának vezetője.

A független tartalomszolgáltatók esetében a bizottság csak néhány komolyabb kampánycsendsértést észlelt: a 168 óra, az UFI illetve a Heti Válasz oldalain szavazás zajlott; a monitoring-csoport mindhárom tartalomszolgáltató figyelmét felhívta a jogsértésre. Ezenkívül apróbb szabálytalanságok történtek kisebb szervezetek (például a Jobbik) oldalain is.

Barlai beszámolt arról, hogy több párthonlap üzemeltetője az előző évekhez hasonlóan ismételten kifejezte, hogy nem ismeri el az MTE jogosultságát a kampánycsend betartásának ellenőrzésére. „A Fidesz.hu például nem volt hajlandó leszedni a honlapon működő szavazógépet a kampánycsend alatt. Ugyancsak működött a szavazógép az Magyar Demokrata Fórum és az Ifjúsági Demokrata Fórum oldalain is, akik egyébként hivatkoztak a kampánycsendre. Ellenpélda volt az MSZP honlapja, ahol a fórumban kétes megszólalásokat tettek közzé, de azokat az első figyelmeztetésre rendre azonnal eltávolították.” – foglalta össze a tapasztaltakat Barlai Réka. A pártok által fenntartott honlapok közül összesen tíznek az üzemeltetői változtattak a honlapok tartalmán a kampánycsendre való tekintettel.

A közvélemény-kutató cégek honlapjai egyetlen esetben sem sértettek kampánycsendet.

Az MTE által kidolgozott választási monitoring-rendszer korábban már négy alkalommal vizsgázott sikeresen: a 2002-es országgyűlési, illetve önkormányzati választások idején, 2003. márciusában, a magyar EU-csatlakozással kapcsolatos népszavazás idején és legutóbb a 2004-es európai parlamenti választások során.

Az MTE monitoring-bizottsága tevékenységéről a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is részletes tanulmányt készít, amelyet heteken belül nyilvánosságra hoz.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek