Connect with us

Hirdetés

technokrata

A blokkolt hírek esete – a Google behódolt a kínai vezetésnek

Kütyük

A blokkolt hírek esete – a Google behódolt a kínai vezetésnek

A kommunista vezetésű országban ellehetetlenítik a Google angol nyelvű hírkereső weboldalához való hozzáférést.

A Újságírók Határok Nélkül (Reporters Without Borders) nevű médiafigyelő szervezet szerint a rizs hazájában blokkolják a Google News website-hoz való hozzáférést. Ezen az oldalon nemzetközi hírekről lehet olvasni illetve keresni az információk között. Nyilvánvalóan itt mindenféle hírről, számos szemszögből lehet értesüléseket szerezni, bizonyára olyanokból is, melyeket a kínai vezetés nem tolerál. Mivel azonban magára a Google News-ra semmilyen befolyással nincs a rezsim, ezért inkább az egész szolgáltatást elzárta internetezői elől.

A párizsi székhellyel bíró szervezet közlése szerint körülbelül két hete elérhetetlen Kínából a Google angol nyelvű híroldala. Ez nagyjából egybeesik azzal az időponttal, amikor az amerikai internetes vállalat elindította a szolgáltatás kínai nyelvű verzióját – ezen azonban a „politikailag érzékeny” riportok már „természetesen” nem találhatók meg. „Kína azért cenzúrázza az angol Google News-t, hogy az ország internetezőit rákényszerítse a kínai változat használatára – ezt azonban már a (rezsim szempontjából) legkritikusabb híradásoktól megtisztították.” – adta hírül véleményét egy közleményben az RWB.

Nem szokatlan jelenség ez Kínában: neves kínai webportálok is hasonló gyakorlatot követnek. Például a Sina.com, a Sohu.com és a Netease.com szintén figyelemmel kísérik a rajtuk megjelenő információkat, s a politikailag „nem kívánatos” hozzászólásokat eltávolítják. Ez talán még mindig szerencsésebb azon internetezők számára, akiknek a véleménye lekerül a Világhálóról, mintha a karhatalom csapna le rájuk: már többször is sor került arra Kínában, hogy online terjesztett nézeteikért bebörtönöztek egyes internetezőket. Az országban egyébként egy speciális cyberrendőrség is működik, mely folyamatosan figyelemmel kíséri a website-okat, szervereket és jelentéseket készít a kormányzat akaratával ellentétes publikációkról.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés