Connect with us

technokrata

A blokkolt hírek esete – a Google behódolt a kínai vezetésnek

Kütyük

A blokkolt hírek esete – a Google behódolt a kínai vezetésnek

A kommunista vezetésű országban ellehetetlenítik a Google angol nyelvű hírkereső weboldalához való hozzáférést.

A Újságírók Határok Nélkül (Reporters Without Borders) nevű médiafigyelő szervezet szerint a rizs hazájában blokkolják a Google News website-hoz való hozzáférést. Ezen az oldalon nemzetközi hírekről lehet olvasni illetve keresni az információk között. Nyilvánvalóan itt mindenféle hírről, számos szemszögből lehet értesüléseket szerezni, bizonyára olyanokból is, melyeket a kínai vezetés nem tolerál. Mivel azonban magára a Google News-ra semmilyen befolyással nincs a rezsim, ezért inkább az egész szolgáltatást elzárta internetezői elől.

A párizsi székhellyel bíró szervezet közlése szerint körülbelül két hete elérhetetlen Kínából a Google angol nyelvű híroldala. Ez nagyjából egybeesik azzal az időponttal, amikor az amerikai internetes vállalat elindította a szolgáltatás kínai nyelvű verzióját – ezen azonban a „politikailag érzékeny” riportok már „természetesen” nem találhatók meg. „Kína azért cenzúrázza az angol Google News-t, hogy az ország internetezőit rákényszerítse a kínai változat használatára – ezt azonban már a (rezsim szempontjából) legkritikusabb híradásoktól megtisztították.” – adta hírül véleményét egy közleményben az RWB.

Nem szokatlan jelenség ez Kínában: neves kínai webportálok is hasonló gyakorlatot követnek. Például a Sina.com, a Sohu.com és a Netease.com szintén figyelemmel kísérik a rajtuk megjelenő információkat, s a politikailag „nem kívánatos” hozzászólásokat eltávolítják. Ez talán még mindig szerencsésebb azon internetezők számára, akiknek a véleménye lekerül a Világhálóról, mintha a karhatalom csapna le rájuk: már többször is sor került arra Kínában, hogy online terjesztett nézeteikért bebörtönöztek egyes internetezőket. Az országban egyébként egy speciális cyberrendőrség is működik, mely folyamatosan figyelemmel kíséri a website-okat, szervereket és jelentéseket készít a kormányzat akaratával ellentétes publikációkról.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle