Connect with us

A vízszintes görgetés hamarosan múlttá válik?

Kütyük

A vízszintes görgetés hamarosan múlttá válik?

A norvég Opera Software szeretné, ha a horizontális scrollozás megszűnne a weboldalaknál.

Még a múlt héten jelentette be az Oslo-i székhelyű cég, hogy új böngészőjük egy olyan technikát fog alkalmazni, melynek révén értelmét veszti a vízszintes scrollozás. Az ERA (Extensible Rendering Architecture) névre hallgató funkció ugyanis azért lesz felelős, hogy a webtartalmat olyan méretűre méretezze át, amilyen pont megjeleníthető a képernyőn – függetlenül a felbontástól. Ez természetesen csak a vízszintes irányra vonatkozik.

A „régi motorosok” még emlékeznek, hogy a Web terjedésének kezdeti szakaszában, főként az akkor használatos monitorok (és videokártyák) csekély tudása miatt elsősorban 640×480 pixelre optimalizálták a weblapokat. Az idő azonban telik, s ma már nem ritka a 768 és a 1024 pixeles képernyőszélesség sem. Ezeken a felbontásokon azonban meglehetősen csúnyán néznek ki a régi weboldalak (vagy azok, melyeket kisebb, például 800×600 pixeles méretre szabtak). Habár elég régóta van már mód arra, hogy az adott website fejlesztői a felhasználó által használt vízszintes felbontás teljes szélességét kihasználják (ilyen például a Terminal elrendezése is), függetlenül attól, melyik internetező milyen képméretet használ; sokan nem élnek ezzel a lehetőséggel.

Itt lép a képbe az Opera, legalábbis a norvég fejlesztők szerint. A böngésző legújabb változata ugyanis már rendelkezik az ERA képességgel, ami révén az adott weboldal tartalma dinamikusan átméreteződik (legalábbis vízszintesen). Mindez megoldást kínál a nyomtatási problémára is, nevezetesen nem lesz több, a papírról kilógó tartalom, mivel a browser a nyomtatási képet is automatikusan átméretezi, hogy az még ráférjen a papírlapra.

A 7.60-as változat végleges verziójának megjelenésére azonban még kicsit várni kell, a cég közlése szerint majd csak jövő januárban vehetjük használatba a szoftvert. Ez azonban már nemcsak az ERA miatt lesz új, hanem új „hangböngészési” funkcióval is fel lesz vértezve (melyhez az IBM közreműködését is igénybe vették), illetve a teljesítménye is optimalizáltabb lesz, ígérik a fejlesztők, akik a felhasználói felületet is átdolgozzák kicsit a januári debütálásra.

Az Opera elsősorban multiplatformos kialakítása miatt kedvelt. Nemcsak Windows-on, Mac OS X-en és Linuxon futnak a norvég böngészők, hanem mobil eszközökön is találkozhatunk vele. A böngészőpiac harmadik legnépszerűbb szereplője az Internet Explorer és a Mozilla browserei után következik a sorban.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő