Connect with us

Hirdetés

technokrata

Online videotéka az Axelerótól

Kütyük

Online videotéka az Axelerótól

Az Axelero Internet 2004. december 1-jén indítja el Magyarország első internetes video-on-demand szolgáltatását Origotéka néven.

A szolgáltatás a Video-on-Demand (VoD, ˝videó egyéni lekérésre˝) megoldáson alapul, amelynek keretében a szolgáltató online módon, szélessávú kapcsolaton keresztül juttat el egy kiválasztott filmet egyetlen felhasználó számítógépére. A mozizáshoz a videomagnóknál megszokott, a lejátszást, megállítást, illetve előre és hátra ˝tekerést˝ lehetővé tevő gombok állnak rendelkezésre. A számítógépek összeköthetők a tévékészülékekkel is, így a filmek hagyományos módon is megnézhetőek. Fizetni filmenként kell, egyszeri díjfizetés fejében a felhasználó 24 órán keresztül tetszés szerinti időben és alkalommal nézheti meg a filmet, ugyanúgy, mint egy hagyományos kölcsönzőből kivett videokazetta esetén.

Az új szolgáltatás népszerűsítésére az Axelero Internet minden új regisztrált Origotéka felhasználónak egy ajándékkupont (pontosabban egy kódszámot) rejtő elektronikus levelet juttat el, amellyel az év végéig megnézheti ingyen a szolgáltatás egyik mozifilmjét. Regisztrálni csak olyan e-mail címmel lehetséges, amely egy legalább 1 Mbit/s sávszélességű ADSL csomaghoz tartozik.

Az elmúlt hónapokban az Axelero Internet megállapodásokat kötött a tartalom-tulajdonosokkal, valamint kialakította a szolgáltatás technikai hátterét biztosító informatikai rendszereket, amelyek a filmek védett formátumban történő vetítését teszik lehetővé. Az induláshoz a Budapest Filmmel, valamint független magyar producerekkel születtek megállapodások, így kezdetben 130 mozifilm és felnőtt (erotikus) film lesz elérhető a kínálatban. A tartalom a későbbiekben folyamatosan, hetente bővülni fog új filmekkel. A filmek közötti válogatás online katalógusból lehetséges. Kereshetünk műfaj, cím, szereplő, sőt még a gyártás éve szerint is, hallgathatunk a szerkesztők ajánlatára, vagy dönthetünk az előzetesek megnézése után.

A szolgáltatásért három módon lehet fizetni. Az Axelero számlán történő fizetést a vállalat ügyfelei vehetik igénybe: az ügyfélszám és egy egyedi azonosító megadásával az ellenérték a havi internet számlán jelenik meg. Emellett lehetőség van biztonságos bankkártyás fizetésre is, a harmadik lehetőség pedig a T-Mobile Magyarország Rt. Mobil Vásárlás szolgáltatása, amellyel a mobilszolgáltató ügyfelei élhetnek: a szolgáltatást egy SMS-ben történő jóváhagyást követően az előre feltöltött m-com egyenlegük vagy m-com számlájuk terhére vehetik igénybe.

A filmek ára az eltérő költségek miatt a fizetési módoktól és kategóriáktól függően változik. A 24 órás időtartamra Axelero számlás vagy bankkártyás fizetés esetén a normál kategória filmjei 590 Ft-ba, míg a felnőtt kategória filmjei 790 Ft-ba kerülnek. Ugyanez T-Mobile Mobil Vásárlás esetén 100 forinttal drágább, azaz 690 illetve 890 Ft. Az online videotékából kikölcsönzött filmek nem tölthetőek le a felhasználó gépére, azok egy központi szerverről elérhetőek (streaming) az ADSL hálózaton keresztül. A rendszer a Windows Media Video formátumot használja, amelyet a Microsoft Digital Rights Management (˝DRM˝) rendszere véd az illegális felhasználástól.

Hasonló szolgáltatás a magyar piacon nincs, a régióban Ausztriában, Szlovéniában és Csehországban működik fizetős online videotéka. A megoldás külföldön is újnak számít, a Deutsche Telekom német internetes vállalata, a T-Online például 2003-ban indította el a video-on-demand szolgáltatását. Az internetes filmértékesítés egyelőre kezdeti fázisban van világszerte, így forgalma még nem összemérhető az offline terjesztési csatornák (mozi, videotéka, DVD értékesítés) forgalmával.

A fenti körülményeket figyelembe véve az Axelero Magyarországon sem számít a nemzetközitől eltérő trendre: a szolgáltatás önmagában a tervek szerint a második évtől éri el a nyereséges szintet. A potenciális felhasználói kör száma az Axelero becslése szerint induláskor közel 50.000-re tehető, a szolgáltató saját ügyfélkörében végzett piackutatása pozitív fogadtatást jelez előre. A vizsgálat szerint az Axelero szélessávú előfizetőinek 74%-a igénybe venne ilyen típusú szolgáltatást.

Az Axelero számos lehetőséget kínál, amelyek során a vásárló meggyőződhet annak minőségéről és működéséről saját számítógépén. A Téka weboldalán egy beépített ablak automatikusan méri, hogy a felhasználó rendelkezik-e a szolgáltatáshoz szükséges sávszélességgel. Emellett a filmek előzetesei mindenki számára ingyenesen megtekinthetők: ezek formátuma megegyezik a szolgáltatás formátumával.

Az online videotéka filmjeinek megfelelő minőségű megtekintéséhez az Axelero egy Pentium III 800 MHz processzorból, 256 MB memóriából, 1 GB szabad lemezterületből és Windows 98/ME/2000/XP operációs rendszerből álló minimális hardverkonfigurációt ajánl. A szolgáltatás igénybe vételéhez szükséges emellett egy Internet Explorer böngésző, valamint a Windows Media Player 9-es vagy 10-es verziója (ezen utóbbi programok ingyenesen letölthetők a Microsoft weboldaláról).



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés