Connect with us

Túl sok filmletöltőt pereltek be egyszerre a jogvédők

Kütyük

Túl sok filmletöltőt pereltek be egyszerre a jogvédők

Egy kaliforniai bíró lelassította Hollywood filmletöltőkkel szembeni peres eljárásának ütemét, arra hivatkozva, hogy túl sok különálló ügyet akartak “egy kalap alatt” lefolytatni.

Két hete indított az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA – Motion Picture Association of America) peres eljárást azon USA-beli internetezők ellen, akik illegálisan töltenek le és/vagy osztanak meg filmeket a Világháló révén. Ismeretes, hogy az illegális zenecserélők között már több mint egy éve ˝arat az RIAA kaszája˝, azaz az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége által kezdeményezett peres eljárások már egy évnél is régebbi múltra tekintenek vissza. Ennek során egyébként minden hónapban több száz új per indult már a jogsértő internetezők ellen.

Ezt akarta leutánozni az MPAA, ám egy kaliforniai bíró keresztülhúzta a szervezet vezetőinek számításait. William Alsup bíró szerint a filmipart képviselő szövetség nem szolgáltatott jó indokot arra, hogy miért is kellene tizenkét, Alsup szerint különálló ügyet egyszerre tárgyalni. A bíró mindazonáltal nem tett keresztbe teljesen az egyelőre ismeretlen személyek ellen kezdett pernek: az első az úgynevezett felderítési stádiumba léphetett, azaz az érintett file-cserélő (filmletöltő) adatait kikérhetik Internet-szolgáltatójától (Pacific Bell), de a többi 11 ügyet egyelőre várakozó állapotba helyezte.

A döntést örömmel vette az Electronic Frontier Foundation (EFF), egy, a polgárjogokért küzdő USA-beli szervezet. Az EFF már korábban is felemelte szavát a zeneipar hasonló eljárássorozata miatt. „A döntés segít nekünk, hogy az érintett internetezőknek biztosíthassuk az eljárás során őket megillető jogokat. A beperelt letöltők csoportosítása ugyanis sokkal nehezebbé teszi azt, hogy mindenki megvédhesse magát ezekkel a vádakkal szemben.” – mondta Wendy Seltzer, az EFF egyik jogi képviselője.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő