Connect with us

Hirdetés

technokrata

Túl sok filmletöltőt pereltek be egyszerre a jogvédők

Kütyük

Túl sok filmletöltőt pereltek be egyszerre a jogvédők

Egy kaliforniai bíró lelassította Hollywood filmletöltőkkel szembeni peres eljárásának ütemét, arra hivatkozva, hogy túl sok különálló ügyet akartak “egy kalap alatt” lefolytatni.

Két hete indított az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA – Motion Picture Association of America) peres eljárást azon USA-beli internetezők ellen, akik illegálisan töltenek le és/vagy osztanak meg filmeket a Világháló révén. Ismeretes, hogy az illegális zenecserélők között már több mint egy éve ˝arat az RIAA kaszája˝, azaz az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége által kezdeményezett peres eljárások már egy évnél is régebbi múltra tekintenek vissza. Ennek során egyébként minden hónapban több száz új per indult már a jogsértő internetezők ellen.

Ezt akarta leutánozni az MPAA, ám egy kaliforniai bíró keresztülhúzta a szervezet vezetőinek számításait. William Alsup bíró szerint a filmipart képviselő szövetség nem szolgáltatott jó indokot arra, hogy miért is kellene tizenkét, Alsup szerint különálló ügyet egyszerre tárgyalni. A bíró mindazonáltal nem tett keresztbe teljesen az egyelőre ismeretlen személyek ellen kezdett pernek: az első az úgynevezett felderítési stádiumba léphetett, azaz az érintett file-cserélő (filmletöltő) adatait kikérhetik Internet-szolgáltatójától (Pacific Bell), de a többi 11 ügyet egyelőre várakozó állapotba helyezte.

A döntést örömmel vette az Electronic Frontier Foundation (EFF), egy, a polgárjogokért küzdő USA-beli szervezet. Az EFF már korábban is felemelte szavát a zeneipar hasonló eljárássorozata miatt. „A döntés segít nekünk, hogy az érintett internetezőknek biztosíthassuk az eljárás során őket megillető jogokat. A beperelt letöltők csoportosítása ugyanis sokkal nehezebbé teszi azt, hogy mindenki megvédhesse magát ezekkel a vádakkal szemben.” – mondta Wendy Seltzer, az EFF egyik jogi képviselője.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés