Connect with us

technokrata

Dalok legálisan, file-csere hálózaton

Kütyük

Dalok legálisan, file-csere hálózaton

Egy kicsiny, peer to peer hálózatokkal foglalkozó cég három nagy zenekiadóval is megállapodott.

A Peer Impact, mint a Wurld Media online marketingcég új részlege, több komoly megállapodást is a tarsolyában tudhat már. A zenekiadók ugyanis egyre inkább hajlanak arra, hogy file-cserélő hálózatokon keresztül is terjesztésre kerülhessenek az általuk forgalmazott dalok, mindaddig, amíg a jogvédett tartalmak legális kereskedelme mellett nem jelennek meg kalózanyagok is. A fent említett Peer Impact ezen ígéretével partnerségi kapcsolatot alakított ki a Universal Music, a Sony BMG és a Warner Music Group kiadókkal, valamint jelenleg is tárgyalásokat folytat az EMI Music-kal.

Tervek szerint a cég a jövő év elején fogja elindítani a jogvédett dalok legális forgalmát biztosító file-cserélő szolgáltatását. Egy dal 1 cent híján 1 dollárba kerül majd, azaz az Apple iTunes zeneboltja által meghonosított kváziszabvány árképzést alkalmazzák majd. Mi lesz akkor az előnye az új irányba való tapogatózásnak? A Wurld Media vezetője, Greg Kerber szerint a file-csere technológia segíthet kapcsolatokat kiépíteni a fogyasztók között, amire a „hagyományos” online zeneboltok nem képesek. „A felhasználók kedvelik a közösség fogalmát. Úgy láttuk, hogy amikor a sikeres vállalatok, mint például az eBay, nagy közösségeket hoznak létre, ahhoz szívesen csatlakoztak az internetezők.”

A terjesztési mód előnye persze az alacsony költségekbe rejlik a vállalat számára. A P2P file-csere esetében ugyanis a terjesztési költségek kicsik, s nem kell hatalmas sávszélességeket sem biztosítani a szolgáltatás használhatóságához. A Peer Impact egyébként egy korábban nyíltforrású file-csere technológiát fog igénybe venni, a Furthernetet. A szolgáltatás egyébként még mindig létezik, de készítője, Jamie Addessi jelenleg a Peer Impactnek dolgozik.

Eddig sok példát nem nagyon láthattunk arra, hogy csak a szerzői jogok betartásával üzemeltettek volna egy-egy hálózatot (habár a Bittorrenten számos, a jogtulajdonos egyetértésével terjesztett anyagok találhatók, például komplett Linux disztribúciók is). Az eddig egyetlen jelentősebb, hasonló próbálkozás a Wippit nevű, Nagy-Britanniában működő céghez köthető, mely a BMG-vel és az EMI-jal kötött megállapodást. Úgy látszik azonban, hogy egyre többen látnak ebben fantáziát: jövőre nemcsak a Peer Impact próbálkozik ilyesmivel az amerikai piacon, hanem a korábban a Grokster igazgatójaként dolgozó Wayne Rosso is hasonló file-csere szolgáltatást tervez indítani Mashboxx néven.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák