Connect with us

technokrata

Google: újfajta keresés a tudományos adatok között

Kütyük

Google: újfajta keresés a tudományos adatok között

A Google általános keresője ugyan szinte minden témakörben rengeteg találatot ad ki, de ha egy konkrét témára vagyunk nagy mélységben kíváncsiak, komoly nehézségekkel kell megküzdenünk. Illetve csak kellett.

A webes keresőjéről ismert amerikai internetes vállalat bejelentette, s egyben el is indította új szolgáltatását, mely a nyilvánosság számára nyújt segítséget a tudományos anyagokhoz való hozzáférés kiterjesztésében. A Google Scholar névre keresztelt eszköz lehetővé teszi, hogy kulcsszavak által az internetezők technikai jelentések, felsőoktatási weboldalak és könyvek között keresgéljenek. Az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatás az érdeklődők számára pontos találatokkal tud szolgálni az orvostudománytól és a fizikától kezdve a közgazdaságtanon át egészen a komputertudományig, szinte minden témakörben.

A Google Scholar esetében a találatok megjelenésének sorrendje nem a kattintások számától függ, hanem a fontossági sorrend dönt arról, melyik találat hova kerüljön a listában. A fontosság eldöntésében segítséget nyújt például az, hogy más szerzők milyen gyakran idézik az adott munkát saját műveikben.

Aki azt hiszi, hogy ezekhez az anyagokhoz eddig nem lehetett a „hagyományos” Google-on keresztül hozzáférni, az téved. A keresőmotor rendszeresen indexelte a tudományos tartalommal bíró weblapokat (ahogyan teszi azt most is), ám a sok egyéb információ mellett egyszerűen láthatatlanok maradtak ezek a találatok az egyszeri internetező előtt. A tudományos anyagok egy részének elolvasásához ráadásul regisztrálni is kell az adott weboldalra, ami így gyakorlatilag lehetetlenné teszi az ott fellelhető tartalmak automatikus indexelését.

Voltaképp a Google Scholar hiánypótló szolgáltatás, egy ilyenfajta keresőre már régóta nagy igény mutatkozott, pont a fenti okból kifolyólag. Egyes jóslatok szerint nem is marad sokáig vetélytárs nélkül a Google e téren (sem), a rivális keresőmotorokat üzemeltető vállalatok hamarosan követni fogják a piacvezető lépését.Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés
Hirdetés

Kütyük

ThinQ
MIO

Kütyük

Brutális Black Friday akciók a MIO-tól

2019. november 15. péntek
montblanc

Kütyük

Mindössze 16 darab készült ebből a zsebórából

2019. november 15. péntek
ETERNUS

Kütyük

Megjelent a új generációs ETERNUS tároló család

2019. november 13. szerda
P30 Pro

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett a legjobb kamerás okostelefon

2019. november 13. szerda

Dotkom