Connect with us

Google: újfajta keresés a tudományos adatok között

Kütyük

Google: újfajta keresés a tudományos adatok között

A Google általános keresője ugyan szinte minden témakörben rengeteg találatot ad ki, de ha egy konkrét témára vagyunk nagy mélységben kíváncsiak, komoly nehézségekkel kell megküzdenünk. Illetve csak kellett.

A webes keresőjéről ismert amerikai internetes vállalat bejelentette, s egyben el is indította új szolgáltatását, mely a nyilvánosság számára nyújt segítséget a tudományos anyagokhoz való hozzáférés kiterjesztésében. A Google Scholar névre keresztelt eszköz lehetővé teszi, hogy kulcsszavak által az internetezők technikai jelentések, felsőoktatási weboldalak és könyvek között keresgéljenek. Az ingyenesen igénybe vehető szolgáltatás az érdeklődők számára pontos találatokkal tud szolgálni az orvostudománytól és a fizikától kezdve a közgazdaságtanon át egészen a komputertudományig, szinte minden témakörben.

A Google Scholar esetében a találatok megjelenésének sorrendje nem a kattintások számától függ, hanem a fontossági sorrend dönt arról, melyik találat hova kerüljön a listában. A fontosság eldöntésében segítséget nyújt például az, hogy más szerzők milyen gyakran idézik az adott munkát saját műveikben.

Aki azt hiszi, hogy ezekhez az anyagokhoz eddig nem lehetett a „hagyományos” Google-on keresztül hozzáférni, az téved. A keresőmotor rendszeresen indexelte a tudományos tartalommal bíró weblapokat (ahogyan teszi azt most is), ám a sok egyéb információ mellett egyszerűen láthatatlanok maradtak ezek a találatok az egyszeri internetező előtt. A tudományos anyagok egy részének elolvasásához ráadásul regisztrálni is kell az adott weboldalra, ami így gyakorlatilag lehetetlenné teszi az ott fellelhető tartalmak automatikus indexelését.

Voltaképp a Google Scholar hiánypótló szolgáltatás, egy ilyenfajta keresőre már régóta nagy igény mutatkozott, pont a fenti okból kifolyólag. Egyes jóslatok szerint nem is marad sokáig vetélytárs nélkül a Google e téren (sem), a rivális keresőmotorokat üzemeltető vállalatok hamarosan követni fogják a piacvezető lépését.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő