Connect with us

Újabb százakat pereltek be dalletöltés miatt

Kütyük

Újabb százakat pereltek be dalletöltés miatt

November vége felé járunk, így „menetrendszerűen” újabb USA-beli, zeneletöltőket érintő perekről kell beszámolnunk.

Amint arról már számos esetben beszámoltunk itt, a Terminal hasábjain, az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége (RIAA) még tavaly nyáron helyezte kilátásba, hogy beperli és bíróság elé állíttatja azokat az internetezőket, akik illegálisan cserélnek a Világháló segítségével dalokat egymás között. Ezt egy bírói ítélet tette lehetővé: az USA egyik szövetségi bírája 2003-ban úgy döntött, hogy a file-cserélő programok ugyan nem, de az azokat törvénysértő módon alkalmazó felhasználók már büntethetők.

Egy éve be is indult az eljárássorozat, aminek következtében számos amerikai kapott hivatalos értesítést, miszerint ˝randevúja˝ van a szervezettel. A lépés nagy felháborodást váltott ki, ezért az RIAA úgy döntött, hogy mindenkinek nyújt egy utolsó szalmaszálat: megegyezést ajánlott fel minden, általa beperelni szándékozott vétkesnek, amit több százan el is fogadtak (átlagosan 3000 dolláros kártérítést fizetve a szervezetnek). A felhasználói adatokhoz egyébként úgy jutott hozzá az amerikai szövetség, hogy az Internet-szolgáltatóktól elkérte a beazonosított IP-címekhez tartozó internetezők előfizetői adatait. Ezt a gyakorlatot azonban be kellett szüntetnie az RIAA-nek, mert jogellenesnek nyilvánították.

Azóta (majdnem) minden hónapban több száz ismeretlen ellen indítanak eljárást, ahogyan történt ez most, november második felében is. Február végén több mint 500, áprilisban közel 480, míg május utolsó pár napjában 493 ember ellen indítottak eljárást. A júniusi vádlottak száma egészen pontosan 482, de ismételten nem lehetett tudni semmit arról, hogy kiket is vádol az RIAA jogsértéssel (az ilyen, jogi eljárásban meg nem nevezett személyt hívják az amerikai nyelvben John Doe-nak). Augusztus végén minden korábbinál több, 744 internetező ellen nyújtott be keresetet; majd szeptember végén ismét rekordot állított fel, akkor 762 felhasználó került képletesen bíróság elé; októberben 750 volt a vádlottak száma.

A novemberi adat csak eggyel kevesebb, mint a szeptember végi: pontosa 761 internetezőt fogott perbe az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége. Ez a hónap egyébként azért jelentős állomás, mert most indult hasonló eljárássorozat az MPAA „jóvoltából” is: az Amerikai Mozgókép Szövetség szintén pereket kezdeményezett, „ő” a filmeket illegálisan letöltőkkel szemben.

Az RIAA szerint egyértelmű eredménye van a jogi erőfeszítéseiknek: szerintük visszaesett a zenékkel való kalózkodás mértéke. Igaz, ami igaz, a peer to peer hálózaton működő Kazaa felhasználói száma és adatforgalma valóban jelentős mértékben csökkent azalatt a több mint egy év alatt, amióta a perek beindultak. Ám szakértők szerint ez nem jelenti azt, hogy az online kalózkodás visszaszorulóban lenne, inkább annak a hatása, hogy az emberek más platformokat használnak fel az illegális file-cserére; mint például az Edonkey-t. Amint arról nemrég írtunk is, az elektronikus szamár már átvette a Kazaa-tól a legtöbb felhasználóval bíró file-cserélő hálózat tisztjét, sőt, az internetes adatforgalom legnagyobb részét is ez az alkalmazás tudhatja magáénak.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom