Connect with us

technokrata

Új Linuxos mobiltelefon platform mutatkozott be

Kütyük

Új Linuxos mobiltelefon platform mutatkozott be

Az NEC és a Panasonic Mobile Communications munkatársai egy vadonatúj, elsősorban harmadik generációs mobiltelefonokra szánt Linux platformot jelentettek be.


A hivatalos bejelentéssel egy időben a Japán piacon már meg is jelent az első új Linux platformos készülék, az NEC által kifejlesztett N900iL, és a közeljövőben még legalább két hasonló újdonság lát majd napvilágot. Tudni lehet, hogy az egyik ilyen készülék a jelenleg még fejlesztés alatt álló Panasonic P901i.

Az új platformot elsősorban a Japánban működő harmadik generációs mobiltelefon hálózatokhoz fejlesztették ki, azonban a bejelentés kapcsán szó esett többek közt arról is, hogy a világ bármely részéről várnak a platform licenszeire jelentkező cégeket. A Linux platform jelen pillanatban csak a legnagyobb japán mobil operátor, az NTT DoCoMo FOMA (Freedom of Mobile-multimedia Access) hálózatával kompatibilis.

Szakértők szerint az NEC és a Panasonic által közösen kifejlesztett új platform legnagyobb előnye, hogy lehetővé teszi a külsős szoftverfejlesztők Linuxos alkalmazásainak mobiltelefonokon történő futtatását. Az elmúlt időkben egyébként több japán és kínai gyártó is előállt Linux operációs rendszerre épülő új mobil készülékekkel.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák