Connect with us

Hirdetés

technokrata

A magyar internetezési szokások

Kütyük

A magyar internetezési szokások

Az internetezésre fordított idő fokozatosan növekszik; a diákok körében az internetezés leggyakoribb és legfontosabb helyszíne az iskola, a dolgozók inkább az otthoni hozzáférést használjak.

Magyarországon az internetezők körében az otthoni internetezés számít a legelterjedtebbnek. Az Internet-használók közel fele [47 százaléka] a lakásában [is] szokott internetezni, s legnagyobb hányaduk számára az igénybe vett kapcsolatok között az otthoni az elsődleges. Az ˝online népesség˝ bizonyos kiemelt csoportjaiban azonban eltérőek a használati szokások – emelték ki a BellResearch kutatói. A 15-24 éves eltartottak körében például az iskolai hozzáférés áll első helyen, jóval megelőzve minden egyéb hozzáférési pontot. Tíz internetező diákból közel nyolc az iskolában [is] használja a Világhálót, és 40 százalékuk számára a legfontosabb hozzáférési pontnak is ez számít, míg otthon csak minden negyedik tanuló szokott internetezni – igaz, számukra ez utóbbi az elsődleges használati helyszín.

Munkahelyi szokások
Az aktív dolgozóknál eltérő a helyzet: körükben az otthoni internetezés a leginkább elterjedt, 63 százalékuk a családi számítógépén [is] szokott internetezni, s minden második használó ezt tekinti elsődlegesnek, míg munkahelyen valamivel kevesebben böngésznek az Interneten.

Viszonylag ritkának számít az otthoni, munkahelyi és iskolai infrastruktúrán kívüli hozzáférések használata, bár a hazai felhasználók körülbelül negyede [elsősorban a tanulók] olykor barátaik, ismerőseik számítógépét is használják, a nyilvános internetezési lehetőségeket – a könyvtárak, teleházak, Internet-kávézók kapcsolatait – kevesebb mint egytizedük veszi igénybe.

Időfaktor
Átlagosan 6 és fél órát töltenek hetente hálóböngészéssel a hazai felhasználók. A korcsoportokat jellemző értékeket összehasonlítva a kutatók rámutattak: legtöbbet a 35-44 és a 25-34 évesek interneteznek [7,8, illetve 7,7 óra], őket a legfiatalabb, 15-24 éves korosztály követi 6,8 órás átlaggal, míg a 45 év felettiek kevesebb mint 5 órát fordítanak internetezésre hetente. A jelenlegi használók 43 százaléka több időt tölt a Világhálón, mint egy évvel korábban [nagyobbik részük lényegesen többet], a használati idő csökkenéséről csupán minden hatodik válaszadó számolt be.

Ügyintézés
Az elektronikus kormányzati szolgáltatások és tartalmak lakossági használata – a fokozatosan bővülő kínálat dacára – Magyarországon még gyerekcipőben jár, a különféle ügyek intézésében az Internet egyelőre csekély szerepet tölt be. Az utóbbi egy évben a hazai internetezők alig egyhatoda vette igénybe a kormányzati és önkormányzati honlapokat hasznos információk megszerzésére, és ehhez hasonló arányt mutat az ilyen weboldalakról nyomtatványokat letöltők száma. Az információs szolgáltatásokat és adatbankokat egyelőre ennél is kevesebben veszik igénybe, míg a kutatásban vizsgált egyéb funkciók között a közérdekű kérdésekhez való hozzászólás lehetőségét használják ki a legkisebb arányban.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés