Connect with us

Hirdetés

technokrata

200 milliárd dollár háborús Internetre

Kütyük

200 milliárd dollár háborús Internetre

Az USA hadserege – a tervek szerint – a jövőben olyanképp lesz irányítható, mint egy valós idejű stratégia egységei a mostani PC-s játékokban.

A New York Times beszámolója szerint a Pentagon hihetetlen összeget, 200 milliárd dollárt kíván áldozni egy ˝új Internet˝ kifejlesztésébe, mely kifejezetten a harctéri egységek egységes koordinálását szolgálná (a katonai alkalmazással visszatérve az ARPAnet gyökerekhez). A GIG névre keresztelt fejlesztés (Global Information Grid) egy tíz éves projekt, melyben számos nagy IT-vállalat (IBM, Microsoft, Hewlett Packard, Sun Microsystems) és a hadiiparban járatosabb cégek (Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon) vesznek részt. Ezen gazdálkodó szervezetek hat héttel korábban már létre is hoztak egy gigászi konzorciumot, a GIG elkészítésére. Érdekes, hogy az egymás legkomolyabb riválisainak tartott cégek is milyen gyorsan meg tudtak egyezni egy ekkora mérvű projekt kivitelezésében.

Az elkövetkező öt évben hozzávetőleg 24 milliárd dollárt fordít majd az amerikai kormányzat az USA adófizetőinek pénzéből a hálózati infrastruktúra létrehozására, míg a kommunikáció titkosítása további 5 milliárd dolláros költekezést jelent. Mindez lehetővé tenné, hogy „isteni távlatból” követhessék a parancsnokok a harctéri események alakulását.

Az elgondolás szép, azonban nem veszi figyelembe az olyan csaták tanulságait, mint a második világháborús sztálingrádi harcok, a vietnami háború vagy a jelenlegi csatározások Irakban. Ezekben az a közös, hogy – hosszútávon nézve – mindig a technikailag fejlettebb hadseregek szenvedtek vereséget, mivel a harctéren sokkal nagyobb hangsúly helyeződött a személyes bátorságra és megérzésekre, mint a csúcstechnikára. Az információözön nem mindig jelent egyértelmű előnyt, ez már többször bebizonyosodott.

Az Egyesült Államokban mindazonáltal nagyon bíznak abban, hogy az egységes hálózati csatlakozás, a katonák, harctéri egységek könnyű (és biztonságos) irányítása további előnyhöz juttatja az USA hadseregét. Terveik szerint adott esetben a szövetségeseiket is bevonnák ebbe a hálózati rendbe egy-egy közös háború erejéig, de a GIG felett csak az Egyesült Államok rendelkezne.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés