Connect with us

technokrata

File-megosztás után tudásmegosztás

Kütyük

File-megosztás után tudásmegosztás

USA-beli tudósok kezdeményezésére egy olyan hálózat születhet meg a peer to peer file-csere analógiájára, melyben egymás szellemi tőkéjéhez férhetnek hozzá a kutatók.

A stanfordi (Kalifornia) nonprofit Creative Commons még a múlt héten jelentette be, hogy elő kívánják segíteni a különböző kutatási eredmények könnyebb megosztását a tudósok között. Számos alkalommal bírálták már az Egyesült Államokban honos szabadalmi eljárást, illetve annak rugalmatlanságát; ez sokszor ugyanis annyira védi az adott szabadalmat, hogy az a fejlődés gátját is jelenti egyben. Különösen igaz ez a számítástechnikában, ahol egyes nagyvállalatok rengeteg szabadalmat birtokolnak, s olyan alapvető internetes funkciókat is levédtek, mint amilyen például az audio- és videofolyam (streaming) avagy a webböngészőből való alkalmazásindítás.

Persze kétélű fegyver egy ilyen tudásbázis létrehozása, intő példának ott az online zene- és filmcsere. A jelenleg széles körben használt P2P hálózatokat többnyire jogvédett anyagok illegális csereberéjére használják, a kalózkodás minden jószándék ellenére vitathatatlanul a sajátja az ilyen rendszereknek. Egy, a Creative Commons weboldalán található bekezdés szerint a cél egy olyan megoldás létrehozása, amely amellett, hogy ellenőrzést ad a védett anyagok felett, egyben mások számára is felhasználhatóvá teszi azokat. Azt azonban a szervezetnél is elismerték, hogy ebbe a világba még nem tudnak belépni, mivel sem a kellő szaktudás, sem a technikai kapacitás nem áll olyan szinten, ami ezt lehetővé tenné.

˝Jelenleg már rendelkezünk olyan technológiákkal, melyek megakadályozzák a tudományos adatok világszerte való elérhetőségének biztosítását és elterjesztését […] napjainkban azzal vagyunk elfoglalva, hogy titkosítsuk ezeket az adatokat, és jogi eljárásokkal akadályozzuk meg az információáramlást. Értelmes egyensúlyra van szükség. Attól ugyanis óvakodnunk kell, hogy a szerzői jogokat teljesen elvessük, a nyíltság nem old meg minden problémát.˝ – írja a Creative Commons weboldalán.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák