Connect with us

technokrata

Az iszlám nem szereti a szólásszabadságot – újságírók a bíróságon

Kütyük

Az iszlám nem szereti a szólásszabadságot – újságírók a bíróságon

Iszlámellenes nézetek hangoztatásáért iráni internetes újságírók egy csoportját állítják bíróság elé a következő héten.

Bizonyára sokan hallottak a Van Gogh ükunokája elleni véres merényletről, melyre a múlt héten került sor Hollandiában. A filmrendező Theo Van Gogh-ot egy, az iszlám radikalizmusát bíráló filmje miatt érte utol a végzete: Hollandia muzulmán kisebbségének egy tagja a nyílt utcán végzett vele. Az esetet követően a multikulturális országban zavargásokról adott hírt a helyi média; úgy tűnik, hogy az egymáshoz alkalmazkodás még mindig nem erénye az embereknek.

Erre ékes példát nyújt az iráni újságírók ellen a jövő héten kezdetét vevő per is, melyben legalább kilenc zsurnalisztát állítanak a vallásosságára nagyon érzékeny országban bíróság elé. Az érintettek olyan webes logokat (blogokat) és híroldalakat láttak el tartalommal, melyeket a keményvonalas bíróság már szeptember óta betiltott. Nagyjából ez volt az egyetlen lehetőségük az iráni újságíróknak az emberek informálására, miután az elmúlt négy év során a hatalom sorra bezáratta vagy ellehetetlenítette a reformista újságokat.

A reformok iránt elkötelezett irániak (köztük az elnök, Mohammad Khatami is) tiltakozásukat fejezték ki a politikai indíttatású letartóztatásokkal szemben, s a történteket egyértelműen az amúgy is korlátozott sajtószabadság elleni kemény támadásnak ítélték. A még elérhető hírforrások szerint az újságírókat rendszerellenes propagandával, a nemzetbiztonság megsértésével, a közvélemény megzavarásával és a vallási eszmék megsértésével fogják vádolni. Nemat Ahmadi, néhány őrizetbe vett újságíró védője közölte, hogy magánzárkában tartják őket, s eddig nem találkozhattak sem ügyvédeikkel, sem családtagjaikkal.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek