Connect with us

Mi generálja az online adatforgalom több mint harmadát?

Kütyük

Mi generálja az online adatforgalom több mint harmadát?

Az internetes adatforgalom 35 százalékáért egyetlen file-csere alkalmazás felel.

Nemrég számoltunk be arról, hogy a Kazaa riválisának számító eDonkey (eSzamár) szeptemberben átvette a vezetést a népszerűségi listán. Ennek legfőbb oka az volt, hogy a Sharman Networks (Kazaa) fejlesztői nem tartottak lépést a technológiai fejlődéssel. Mark Ishikawa, a felhasználói táborok felmérését elkészítő BayTSP cég igazgatója szerint: ˝ Csak idő kérdése volt [ennek bekövetkezte]. Az eDonkey sokkal jobb protokollal rendelkezik, ami a nagyméretű állományok kezelését illeti.˝

A file-megosztó szoftver a többi hasonló alkalmazáshoz képest a nagyméretű állományok kezelésében mondható kiforrottabbnak; így nem csoda, hogy felhasználói jelentős mennyiségű adatforgalmat generálnak az Interneten. A brit Cachelogic nevű webelemző cég állítása (és mérései) szerint az alapkőnek tekinthető Bittorrent számlájára írható már az online adatátvitel hozzávetőleg 35 százaléka – ez több mint az összes többi peer to peer alkalmazás által generált információtömeg együttvéve. Olyan nagyméretű forgalmat bonyolítanak le a Bittorrent kliensek a Világhálón, melyhez hasonló egységet csak a weblapok böngészése képes felmutatni.

Maga a megosztó- és letöltőkliens alapműködése roppant egyszerű. A felhasználóknak úgynevezett torrent állományokat kell keresni és letölteni a merevlemezre. Ha ez megtörtént, a program olyan internetezők után kezd keresni, akik rendelkeznek hasonló torrent file-lal. Így voltaképp központi szerverre a nagy állományoknak nincs is szükségük, anélkül is jól működik a hálózat. A létező szerverek is csak ilyen kicsiny torrent file-okat tárolnak el, mint például az egyik legismertebb is, a szlovéniai Suprnova. A nagyméretű állományokat kicsiny darabokra tördeli fel a kliens, ezeket teszi elérhetővé mások számára; így egyszerre akár több forrásból is lehet tölteni például egy videofilmet. Amint letöltődött az utolsó ilyen kis darabka is, a szoftver újra egyetlen egésszé állítja össze, mintha egy az egyben került volna letöltésre az állomány.

A hálózaton ugyan számos jogvédett anyag is kering, melyek beszerzése természetesen illegálisnak tekinthető, de – ellentétben a többi hasonló megoldások zömével – rengeteg legálisan beszerezhető, nagyméretű file is megtalálható itt. Komplett Linux disztribúciók például, melyek felhasználói letöltése sokkal kevésbé költséges az adott fejlesztőcsapatnak, mivel nem kell nagy sávszélességet és szervereket vásárolnia operációs rendszere elérhetőségének folyamatos biztosításához. A példákat még hosszan lehetne sorolni, egy azonban biztos: egyre több ember ismeri fel a Bittorrent előnyeit, így nem kizárt, hogy az online adatforgalomból való részesedése még nagyobbra fog ˝hízni˝ a jövőben.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom