Connect with us

Internet-hozzáférés a magyar háztartásokban

Kütyük

Internet-hozzáférés a magyar háztartásokban

A hazai háztartások mintegy 15 százalékában van Internet-kapcsolat. A technológiák piacán továbbra is a modemes hozzáférés az első, de ígéretes a szélessávú kapcsolatok terjedése.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés első félév végére vonatkozó lakossági adatai szerint a mintegy 3,9 millió hazai háztartásnak már 15 százaléka, közel 600 ezer otthon rendelkezik Internet-hozzáféréssel. A BellResearch kutatói rámutatnak: a személyi számítógéppel rendelkezők bázisára vetítve ez azt jelenti, hogy közel minden második PC-vel ellátott háztartás [a körülbelül 1,3 millió otthon 45 százaléka] kapcsolódik a Világhálóra, ami a múlt év hasonló időszakában mért ellátottsági szinthez képest jelentős, közel 40 százalékos bővülést jelez.

Településtípusok szerint vizsgálva a háztartási Internet-penetrációt kitűnik, hogy 20 százalékot meghaladóan a főváros és a megyeszékhelyek emelkednek az országos átlag fölé, míg a városok [11 százalék] és a községek [9 százalék] jócskán elmaradnak ettől.

Regionális bontásban úgyszintén a központi országrész, Budapest és Pest megye ellátottsága a legkedvezőbb, itt található a kapcsolattal rendelkező háztartások fele; a legalacsonyabb Kelet-Magyarország, ezen belül is a déli megyék penetrációs mutatója, utóbbi alig haladja meg a 6 százalékot – ehhez a régió alacsony PC-ellátottsága is hozzájárul.

A kutatók által vizsgált háztartás-demográfiai ismérvek szerint azokban az otthonokban legmagasabb az Internet-penetráció, ahol a döntéshozó/családfő életkora 35 és 44 év közé esik, illetve felsőfokú iskolai végzettségű. A kapcsolat szempontjából a háztartás mérete is differenciál: a legjobb ellátottsági mutatóval a 4 fős háztartások jellemezhetőek [ezeknek közel egyharmada internetezik], de a penetráció azokban az otthonokban is magasabb az átlagosnál, ahol hárman élnek egy fedél alatt.

Akadályrangsor

Az otthoni hozzáféréssel jelenleg nem rendelkező magyarországi háztartások többségében egyelőre a PC-s eszköz-háttér is hiányzik. Azon otthonokban viszont, ahol rendelkezésre áll a számítógép, a meginterjúvolt családfők legnagyobb része [44 százalék] az internetezéshez kapcsolódó költségeket [is] megjelölte a visszatartó okok között. A legfőbb akadályok rangsorában a második az egyéb helyen [munkahely, iskola, nyilvános hozzáférési pont] is elérhető kapcsolat áll [19 százalék], míg az igény hiánya a harmadik helyen szerepel [16 százalék].

Modemes többség

A háztartások által használt Internet-hozzáférési technológiákat tekintve a hagyományos, analóg telefonvonalas kapcsolattípus aránya továbbra is domináns – az otthoni internetezők mintegy fele ezt a megoldást veszi igénybe -, viszont a múlt évi adatokkal összevetve erőteljesen visszaszorulóban van.

A lakossági hozzáférési piacot a szélessávú kapcsolatok előretörése jellemzi, ebben az infrastruktúra-kiépítés szempontjából kevésbé korlátozott ADSL vezet a kábeltévés hozzáférések előtt.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő