Connect with us

technokrata

Honlap vakoknak és gyengénlátóknak is

Kütyük

Honlap vakoknak és gyengénlátóknak is

A magyar távközlési piac szereplői között elsőként a vakok és gyengénlátók számára is hozzáférhetővé tette honlapját az eTel Magyarország. A mintegy 40 ezer magyarországi súlyosan látássérült ember először juthat teljes körű távközlési információkhoz internetes felolvasó szoftver és braille kijelző használatával.

A látási fogyatékkal élők részére a számítógépes hálózatról érkező információ közvetítésének módja a hallás vagy tapintás, esetenként együtt a kettő, a beszédszintetizátor és a braille kijelző használata. Ezen eszközökkel a szöveges információhoz való hozzáférés nagyjából megoldott. A tájékozódás a grafikus felületekkel válik igazán bonyolulttá számukra, hiszen egy honlap képfile-jaival a képernyőolvasó program nem tud mit kezdeni.

Az eTel Group hazai leányvállalatának új vakbarát weblapján a vakok és látássérültek felolvasószoftver segítségével kényelmesen böngészhetnek a híranyagok között. Képekre való hivatkozásként kis ábrák szerepelnek anchore-ként a weboldalon, a beírt szövegből pedig ők is megtudhatják, hogy mi szerepel az adott képen. A honlap egyéb technológiai újításai közé sorolható többek között a barátságos URL címek alkalmazása, amelyek egyértelművé teszik az adott oldalon elérhető információtartalmat, a strukturált, azaz jelentéstani felépítés, amelynek következtében a weboldal tartalmát a keresőmotorok pontosabban indexelik, így nagyobb lesz a találati pozíciók száma. Ennek a strukturált felépítésnek, illetve a tartalom és megjelenés szétválasztásának köszönhetően a szoftver csak a tartalmat olvassa fel, így a vakok és gyengénlátók számára is gyorsan és egyszerűen érhető el minden információ.

Az eTel Magyarország korábban ingyenes szélessávú Internet-hozzáférést, eDSL szolgáltatást adományozott a Magyar Pre és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaságnak és a Szent Márton Gyermekmentőszolgálat Közhasznú Alapítványnak. A vállalat azt is felismerte, hogy a felhasználók nemcsak újabb és újabb megoldások megismerését igénylik, hanem a hálózat használatát lehetővé tevő innovatív alkalmazási programokat is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák