Connect with us

technokrata

A magyar háztartások 72%-ában van mobiltelefon

Kütyük

A magyar háztartások 72%-ában van mobiltelefon

A hazai háztartások közel háromnegyedében találunk mobil-előfizetést, a magyarok 56 százaléka mobilos. A készülékek legnagyobb részét az előfizetéssel együtt vásároljuk, a hosszú élettartam elsődleges fontosságú.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés május végi lakossági adatfelvételének eredményei szerint a 3 millió 863 ezer magyarországi háztartás 72 százalékában, közel 2,8 millió háztartásban él legalább egy aktív mobiltelefon-előfizetéssel rendelkező személy. A háztartások mobiltelefon-ellátottsága az elmúlt 12 hónapban jelentős mértékben emelkedett, a 2003-as év hasonló időszakában 65 százalékos volt a penetrációs mutató. A legmagasabb központi régió, a főváros és Pest megye háztartási mobil-ellátottsága (megközelíti a 80 százalékot), míg a vidéki országrészekben mindössze 64-72 százalékos.

Ifjú többség
A háztartások mellett a BellResearch kutatói az egyének szintjén is részletesen vizsgálták az ellátottságot és a használati mintákat. Aktív mobiltelefon-előfizetéssel hazai lakosság mintegy 56 százaléka rendelkezik, ez az 5,7 millió fő túlnyomó többsége a 15 éves vagy idősebb lakosságból kerül ki.

Korcsoportos bontásban vizsgálva a kérdést, a mobiltelefon-előfizetéssel rendelkezők aránya a 15-24 és a 25-34 évesek körében a legmagasabb, meghaladja a 80, illetve 90 százalékot is. A felsőbb kategóriákban a penetráció az életkor növekedésével csökken, de már a 60-69 évesek között is minden harmadiknak van mobilja. A legfiatalabbak körében mobiltelefonja ötből egy gyermekkorúnak van.

Hosszú távra
Az aktív mobiltelefon-előfizetéssel rendelkező hazai lakosok által használt készülékek döntő többsége [több mint 80 százaléka] saját tulajdonban áll, másik családtag nevén levő eszközt a megkérdezettek nyolcada használ. A beszerzési szokásokat tekintve a legtöbb telefont, a jelenleg használt készülékek közel háromnegyedét újonnan vásárolták, rendszerint a szolgáltatónál; ezen belül is az előfizetéssel együtt kapott készülékek erőteljes túlsúlya mutatható ki.

A használtan vásárolt, illetve a rokontól, ismerőstől használtan kapott készülékek aránya 11-11 százalékra tehető. A készülékek ˝életkorát˝ vizsgálva a kutatók felmérték, hogy a használatban lévő telefonok mintegy negyede nem idősebb 1 évesnél, és további 14 százalékuk kora sem haladja meg a másfél évet.

Persze nem csak új készülékeken telefonálnak a magyar mobilozók, az eszközök negyede-ötöde több mint 3 és fél éves – ami a készülékek kopási-avulási jellemzőinek ismeretében hazai viszonylatban is szép kornak számít.

Enyhébb kontroll
A lakossági mobiltelefóniában az előző heti elemzésben bemutatott vezetékes telefonáláshoz hasonlóan megragadható a költségérzékenység, azonban a hívások önkéntes kontrollja némiképp enyhébb. A 15 évesnél idősebb, mobiltelefon-előfizetéssel rendelkező lakosság fele közepes mértékben figyel oda a használat idejére és tartamára, a szigorúbb korlátokat érvényesítők, akik csak indokolt esetben veszik igénybe mobilkészüléküket, a használók egyharmadát jelentik, és mintegy 17 százalékra tehető azok aránya, akiket csupán keveset vagy semmit sem tesznek a költségek leszorítására.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák