Connect with us

technokrata

Internet – tények és adatok Magyarországról

Kütyük

Internet – tények és adatok Magyarországról

Megjelent az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Kutatási Jelentésének októberi, dupla száma.

Az Internet marketingkommunikációs alkalmazását és megítélését helyezte kutatása középpontjába a Szent István Egyetem doktorandusz hallgatója, vagyis arra volt kíváncsi, hogy az Interneten elérhető vállalatok milyen ismeretekkel rendelkeznek az online marketingről, milyen online marketingkommunikációs eszközöket alkalmaznak, és hogyan vélekednek erről a kommunikációs csatornáról. Az eredményekből kiderül, hogy minden ötödik vállalat szerint semmilyen plusz bevételt nem jelent az internetes megjelenés, míg közel 50%-uk a vállalati bevételek mindössze 1-5%-át tulajdonítja a webes jelenlétnek. Mindenképpen előremutató jel viszont, hogy a weboldallal rendelkező cégek 50%-a tervezi növelni az online marketing- és reklámeszközökre fordított kiadásait a 2004-es évben.

Az Internet hatalmas és szinte áttekinthetetlen bősége miatt a felhasználók egyértelmű, jól kezelhető, világos szerkezetű website-okat igényelnek, egy site minőségbiztosítása pedig a legszorosabb kapcsolatban van a felhasználói felület használhatóságával. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Ergonómiai és Pszichológiai Tanszékén született tanulmány bepillantást ad az automatikus site-értékelő eljárásokba – a website-ok minőségbiztosításának új, ígéretes módszereibe. A szerzők vázlatosan áttekintik egy korábbi – WAP-os forgalmi adatok elemzésén alapuló – kutatás módszertani tapasztalatait, amelynek tanulságaihoz kapcsolódva az automatikus website-értékelő módszerek és eszközök fejlesztésének fontossága mellett érvelnek, és nagy vonalakban áttekintik az automatikus website-értékelő módszereket és fejlődési trendjeiket. Végül beszámolnak egy saját, automatikus logfile-elemzésen alapuló, korszerű útvonalkövető és -elemző eszköz fejlesztéséről.

Hogyan hasznosíthatóak az adatbányászat eszközei az elektronikus kereskedelemben – avagy mit jelent a „webhasználat-bányászat”? Az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó vállalatok egyre több adattal rendelkeznek ügyfeleikről, vásárlóikról, hiszen azok rengeteg „információmorzsát” hagynak maguk után internetes látogatásaik során. Azonban a cégek általában nem sok energiát fektetnek abba, hogy ezen „nyomokból” mélyebb információkat nyerjenek ki, többnyire megelégednek az alapstatisztikák lekérdezésével. A BME Információ- és Tudásmenedzsment Tanszékének kutatója felhívja a figyelmet az adatbányászat, vagyis a felhasználói szokások detektálásának fokozatos térnyerésére, amely hasznos módszerekkel bővítette az eddigi szegényes eszköztárat; az írás ezeket a módszereket mutatja be, részletesen kitérve az adat-előkészítés nehézségeire is.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp