Connect with us

Ötletes mobil Java alkalmazások a Sun és a Nokia fejlesztői versenyén

Kütyük

Ötletes mobil Java alkalmazások a Sun és a Nokia fejlesztői versenyén

A Sun Microsystems és a Nokia Hungary Kft. 2004 májusában meghirdetett mobil Java fejlesztői versenyére számos értékes pályázat érkezett be, így a versenyt kiíró cégek úgy döntöttek, hogy ˝Játék˝ és ˝Alkalmazás˝ kategóriában is osztanak első és második díjat.

Az ˝Alkalmazás˝ kategória első helyezettjei Magyar Attila és Csepely Dénes lettek Synapse című közös pályázatukkal – ők beépített kamerával rendelkező mobiltelefonokra kifejlesztett hirdetési rendszerükkel nyerték el a zsűri elismerését. Alkalmazásuk segítségével néhány pillanat alatt adhatunk fel képes-szöveges apróhirdetést, vagy böngészhetünk mások hirdetései között akár mobiltelefonon, akár interneten keresztül. A kategória második helyezettje Fodor Szabina lett, aki a magyar felsőoktatásban általánosan elterjedt Neptun Hallgatói Információs Rendszer mobiltelefonos változatát fejlesztette ki.

A ˝Játék˝ kategória első helyét Bátfai Erika szerezte meg az Eurosmobil Játék- és Alkalmazásfejlesztő Bt. nevében Ha hívsz, támadok! című játékával, amelyben a résztvevők az 1848-as szabadságharc történelmi hűséggel megelevenített tavaszi hadjáratát harcolhatják végig huszárezredeket, honvéd zászlóaljakat és tüzérséget vezényelve. A játékosoknak egymással együttműködve kell kialakítaniuk a lehető legjobb stratégiát Windischgratz seregei ellen, akik a történelemkönyvekből ismert helyszíneken és időpontokban várják virtuális ellenségüket. A második helyezett Irányi Csaba lett X-Paintball játékával az E-Corvina Kft. képviseletében, a harmadik helyezést pedig Tabányi József érte el NetDesertStorm alkalmazásával, amelyben a játékosok egy sivatagi háborúban mérhetik össze erejüket.

Bár az eredeti versenykiírásnak, mely szerint az alkalmazásoknak kliens-szerver alapon kell működniük, nem felelt meg Patyi Árpád mobil EKG diagnosztikai alkalmazása, a zsűri különdíjat szavazott meg a pályaműnek annak kivételesen kreatív és a hétköznapi felhasználhatósága miatt.

A versenyre beérkezett pályázatokat a zsűri elsősorban a kreativitás, a technikai megoldások, architektúra, valamint a használhatóság és élvezhetőség szempontjai szerint értékelte, de fontos tényező volt az eszközökben rejlő lehetőségek kihasználása, a design és a programkód stílusa, olvashatósága is. Az első helyezettek nagy teljesítményű Sun szervert, Sun munkaállomást, Sun fejlesztői szoftvercsomagot, valamint egy felső kategóriás Nokia mobiltelefont nyertek; a második helyezettek Sun munkaállomást és fejlesztői programcsomagot, a harmadik helyezettek pedig szoftvereket vehettek át, összesen mintegy 8 millió forint értékben. A különdíjat nyert alkalmazás fejlesztőjét szoftvercsomaggal díjazta a Sun.

˝A verseny meghirdetésével az volt a célunk, hogy a magyar fejlesztői társadalmat mobil alkalmazások kidolgozására ösztönözzük, és ezzel lehetőségeink szerint hozzájáruljunk egy Java alapon dolgozó hazai technológiai közösség megteremtéséhez. Nagy örömünkre szolgált, hogy a Nokiában támogatóra találtunk törekvésünkben˝ – mondta Hegedüs Gábor, a Sun Microsystems ügyvezető igazgatója. ˝A Java verseny sikere várakozásainkat is felmúlta, így fontolóra vesszük majd, hogy 2005-ben is indítunk hasonló versenyt˝.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom