Connect with us

F-Secure: vírusveszélyben a mobiltelefonok és a PDA-k

Kütyük

F-Secure: vírusveszélyben a mobiltelefonok és a PDA-k

Az F-Secure sajtótájékoztatón ismertette a mobil eszközökkel kapcsolatos biztonsági megfontolásait.

Mikko Hyppönen, a finn vállalat anti-vírus kutatási részlegének vezetője szerint ˝bármelyik pillanatban elszabadulhat egy olyan vírus, amely használhatatlanná teszi mobiltelefonjainkat˝.

A mobil eszközök világszerte egyre elterjedtebbek. A mobiltelefonokat a világ minden részén egyre többen és egyre többet használják, és bár a kézi számítógépek Magyarországon még nem terjedtek el széles körben, a gazdaságilag erősebb lábon álló országokban egyre keresettebbek. Iparági felmérések szerint jelenleg több mint másfél milliárd mobiltelefon előfizető van, és a legtöbb mobil eszköz, így a mobiltelefonok többsége is teljesen védtelen a károkozókkal szemben.


2004-ben meg is születtek az első rosszindulatú programok mobil eszközökre. Júniusban fedezték fel az első valódi mobiltelefon vírust, a Cabirt. A Symbian OS operációs rendszerre írt féreg szerencsére főként csak az anti-vírus kutatócsoportok laboratóriumában volt megtalálható. Júliusban tűnt fel a Duts, az első Windows Mobile rendszerre írt vírus, és a kutatók augusztusban észlelték az első kézi számítógépekre (PDA-kra) írt trójai programot. A Brador nevű károkozó a – Windows CE alapú – PocketPC-ket futtató PDA-kat támadta meg, és szerencsére szintén csupán laboratóriumi környezetben kellett vele megbirkózni.

A Duts és a Brador ún. proof-of-concept vírusok voltak, azaz a kódírók nem azzal a céllal készítették őket, hogy valódi kárt okozzanak, hanem azért, hogy bebizonyítsák: igenis képesek ilyet készíteni. Ezek a rosszindulatú programok nem is jelentettek semmilyen fenyegetést a felhasználóknak, mégis egyértelművé tették: a mobiltelefon vírusok elkészítésének technológiája létezik, és ez a technológia a vírusírók számára immár ismert.

Az F-Secure Corporation az utóbbi években a gyors reagálási idejéről lett igazán ismert. Az egyre rövidebb reakcióidőre azonban nem csupán a járványok kitörésekor törekszik az F-Secure, az új fenyegetéseknek is elébe megy a finn vállalat. Az F-Secure a mobil biztonságot ezért évek óta kiemelt területként kezeli, és ma már teljeskörű tartalombiztonsági megoldást kínál mobil terminálokhoz és mobiltelefon-hálózatokhoz egyaránt.

Az F-Secure Mobil Anti-Virus a legátfogóbb, már kereskedelmi forgalomban is kapható megoldás a mobil telefonok védelmére. A termék valós idejű védelmet biztosít a rosszindulatú tartalmak és rosszindulatú alkalmazások ellen; vírusadatbázis frissítéseit pedig egy szabadalmaztatott, SMS-en keresztül történő frissítési mechanizmus segítségével, illetve HTTPS kapcsolaton keresztül végzi.

Az F-Secure már most is működő operátori szolgáltatása egy olyan kereskedelmi modellre épül, melynek keretében az F-Secure üzemelteti, a mobilszolgáltató pedig reklámozza és saját értékesítési csatornáin keresztül forgalmazza a vírusvédelmi szolgáltatást. A szolgáltatók számára a vezeték nélküli vírusvédelmi szolgáltatás bevezetése nem csupán bevételt hoz, de megelőzhetik vele a forgalomban lévő készülékek elromlását, telefonos segélyszolgálatuk túlterhelését, vásárlóik rossz tapasztalatait és a negatív publicitást. Az F Secure Mobil Anti-Virus szolgáltatását jelenleg bizonyos Nokia telefonokon lehet elérni, de a szolgáltatást már más szolgáltatói hálózatban is tesztelték és pilotrendszerként telepítették.

Az F-Secure Corporation vírusvédelmi megoldását, az F-Secure Mobil Anti-Virus-t a hamarosan Magyarországon is bevezetett új Nokia 6670 intelligens telefon tulajdonosai egy hónapig ingyenesen próbálhatják ki.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő