Connect with us

technokrata

Már nem a Kazaa a legnépszerűbb zeneletöltő szoftver

Kütyük

Már nem a Kazaa a legnépszerűbb zeneletöltő szoftver

Éveken keresztül uralkodónak számított, de nemrég elvesztette koronáját – a Kazaa népszerűségét egy másik file-cserélő alkalmazás megelőzte.

Egy kaliforniai, a file-cserélő hálózatokat figyelemmel kísérő cég, a BayTSP szerint a Kazaa riválisának számító eDonkey (eSzamár) az elmúlt hónapban átvette a vezetést a népszerűségi listán. Ennek oka elsősorban nem is a Kazaa ellen irányuló jogi eljárássorozat, hanem az, hogy a fejlesztők nem tartottak lépést a technológiai fejlődéssel. Mark Ishikawa, a BayTSP igazgatója szerint: ˝ Csak idő kérdése volt [ennek bekövetkezte]. Az eDonkey sokkal jobb protokollal rendelkezik, ami a nagyméretű állományok kezelését illeti.˝

Márpedig a szélessávú Internet-hozzáférések száma, és az átlagos hozzáférési sebességek rendületlenül nőnek még nálunk, Magyarországon is. Az internetezők az ingyenes (bár illegális) zeneletöltések mellett ezért egyre inkább nyitottak a filmek, komplett játékok leszedésére is, ami gyakran már gigabyte-os állományokat jelent. Itt pedig egyértelműen kijön az eDonkey előnye, mely sokkal frissebb motorral rendelkezik e téren, mint az évek óta lényegében ugyanazon az alapon működő Kazaa.

Korábbi mérések szerint a másik videomegosztás-barát technológiát alkalmazó BitTorrent néha már szintén le-lehagyta a Kazaa-t; igaz, az átvitt adatok mennyiségét (és nem a felhasználószámot) tekintve. Az újabb hálózatoknál ugyanis jóval nehezebb azt felmérni, hogy egyszerre voltaképp hány internetező ˝lóg fent˝. Visszatérve a BayTSP mérésére: szeptemberben átlagosan 2,48 millió internetező vette igénybe a Kazaa-t egy nap, míg az eDonkey esetében ez a szám, ha kicsivel is, de nagyobb volt (2,54 millió).Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp