Connect with us

technokrata

Cyberchondria, az internetezők körében terjedő betegség

Kütyük

Cyberchondria, az internetezők körében terjedő betegség

Brit orvosok egy, a való életben létező betegség speciális válfaját nevezték meg, mely az internetezőket ˝támadja meg˝.

Egy nemrég készült brit tanulmány szerint a hypochondria (azaz az a jelenség, amikor az illető fizikailag egészséges, ám ennek ellenére valamilyen betegség tüneteit véli felfedezni magán) egy speciális válfaja ˝terjed˝ az internetezők körében. Voltaképp nincs másról szó, mint olyan hipochonderekről (képzelt betegekről), akik az Interneten keresnek (és találnak) információt vélt (és/vagy valós) bajaikról.

A Derby Egyetem kutatói 18 hónapot töltöttek el olyan internetes weboldalak látogatásával, melyek egészségügyi tanácsokkal látják el az érdeklődőket. Ezen oldalakon a hétköznapi tünetekre adott tanácsok mellett a betegségek széles körű spektrumával is foglalkoznak, kezdve a megfázástól egészen korunk népbetegségéig, a rákig. A tudósok úgy találták, hogy a webhelyek nagy részén homályosan, nem egzakt módon leírt megállapításokkal álltak az internetezők rendelkezésére. Ennek egyrészt megvan az a jó oldala, hogy a webezők jelentős része kénytelen elmenni a háziorvosához is, ha valamilyen szokatlan tünetet tapasztal; ám a hypochonderek számára ideális a terep abból a szempontból, hogy a betegségek nagy részének szimptómáit ˝felfedezhetik˝ magukon.

Dr. Neil Coulson alkotta meg a cyberchondria nevű fogalmat, mely a cyber és a hypochondria szavak összekapcsolásából jött létre, ezzel egyben elég jól meghatározva, mit is takar a kifejezés. Coulson doktor szerint azon embereket lehet ˝cyberchondernek˝ nevezni, akik az Internetet használják önmaguk diagnosztizálásának eszközeként, s ennek során félreértelmezik az észlelt jeleket.

Ahogy a mondás is tartja: attól, mert paranoiás vagy, még nem biztos, hogy nem üldöznek. Érdemes tehát inkább szakemberhez fordulni, ha komolyabb betegség tüneteit véljük felfedezni magunkon.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek