Connect with us

Nemsokára igényelhető .eu-s domainnév

Kütyük

Nemsokára igényelhető .eu-s domainnév

Hamarosan bárki igényelhet .eu csúcsszintű domainnel bíró webcímet, aki az Európai Unióban él.

Az Európai Unióban 2005. áprilisa során vezetik be a .eu csúcsszintű domaineket (TLD), írtuk még május közepén. Időközben egy újabb, ám a korábbinál kisebb csúszás történt, s a végleges(nek tűnő) dátum immár a jövő nyár elejére esik. Mindezt az EURid vállalat, a csúcsszintű domaint üzemeltető szervezet igazgatója, Marc van Wesenmael jelentette be pár napja. Az Európai Bizottság szerint az igénylések már hamarabb, az év elejétől megkezdődhetnek.

Természetesen nem csak magánszemélyek előtt ˝áll nyitva˝ egy EU TLD-jű domain regisztrálása, a cégek, vállalatok számára is adott a lehetőség. Ennek azonban minden regisztrálni vágyóra vonatkozó feltétele van: az Európai Unióban kell rendelkeznie lakóhellyel (vagy telephellyel, üzleti vállalkozások esetén). A címek elosztásánál a már megszokott elvet érvényesítik: a korábban jelentkező kapja meg a cím birtoklásához a jogot.

A csúcsszintű, nem geográfiai kötődésű domainek közül a .eu bevezetése lesz az utóbbi idők egyik legnagyobb változása. Arra azonban nem kell számítani – legalábbis a kezdeti időszakban biztosan nem -, hogy a közel 50 millió, már regisztrált TLD több mint felét kitevő .com-ot leszorítja vezető helyéről. Az eredeti tervek szerint egyébként is késik már a bevezetés: ha minden a terv szerint alakult volna, akkor már 2003 során elérhetővé kellett volna válnia az EU-s csúcsszintű domainnek. A csúszás oka szabályozási és hatásköri nézeteltérésekben keresendő: nem volt egyértelmű, hogy milyen szerv feladata lesz a domain név menedzselése.

Azt még nem tudni, hogy mennyien fognak EU-s TLD-t igényelni, de az EURid az első évben egymillió bejegyzéssel számol (8 millió .de és 4 millió .uk bejegyzés van). A cégnél úgy vélekedtek, hogy ezek egy részét csak azért foglalják le, nehogy valaki rátegye a kezét, és aztán utóbb pénzt követeljen érte.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

montblanc_star_legacy_pic_01
Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.
p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő