Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gyorsabb hálózatok a fény lelassításával

Kütyük

Gyorsabb hálózatok a fény lelassításával

A Berkley, az Oregoni és az Illinois-i Egyetem tudósai felfedezték, hogy a fény lelassításával sokkal nagyobb adatviteli sebesség érhető el a napjainkban használt megoldásokhoz képest.

A három egyetem kutatóinak együttműködése vezetett el addig a felismerésig, hogy a fény 300 ezer kilométer per szekundumos (vákuumbeli) sebességének drasztikus, közel 31-ezerszeres csökkentése micsoda előnyöket rejt magában. A másodpercenkénti majdnem 10 kilométeres távolság megtételére fékezett sebességű fény ugyanis nagy segítséget nyújthat napjaink egyre inkább teljesítményéhes hálózataiban: a fényimpulzusok ilyentén módon való alkalmazásával a jó minőségű videokonferenciák vagy a komplex 3 dimenziós feladatokon való, együttműködést igénylő csoportmunkák is zökkenőmentesen vihetők végbe, legyenek a résztvevő felek akár a Föld átellenes végein is.

˝Jelenleg nem használjuk ki a 20 terahertzes sávszélességet, amit a száloptikai biztosít számunkra, mivel az optikai-elektronikai-optikai kapcsolórendszerek bekorlátozzák a lehetőségeket. Ha ledől ez a korlát, akkor egy másodperc alatt hatszáz darab kétórás filmet is továbbíthatnánk.˝ – nyilatkozta Pej Cseng Hu, a Berkley Egyetem egyik kutatója.

Nem ez volt az első kutatás a témában, az elmúlt öt év során már más tudósok is foglalkoztak a fény lelassításának feladatával. Némely esetben a másodperc ezredrészének idejére sikerült még megállítani is a fénysugarat, ám ezen eredmények eléréséhez speciális atomi szerkezettel bíró kristályokon áthaladó lézereket használtak. Ugyanakkor ezen problémára a félvezető közegben megoldást találni már jóval keményebb dió, ám sokkal több a felhasználási területe egy ilyen eredménynek.

Egyik nagy előnye például a már fent említett, optikai és elektromos átváltás szükségtelenné válása. Ez napjainkban azért elengedhetetlen, mert enélkül a szilíciumchipek használható adatokként nem tudnák értelmezni a vezetékeken fénysebességen robogó jeleket – azaz az elektromos jelátviteli szakaszok adják jelenleg a hálózatok torlódási pontjait. Kicsit hasonlít ez arra az időszakra, amikor az analóg modemek alá már jelentős részben digitális hálózat tartozott, s csupán az előfizetői hurkon kellett analóg módon utaztatni a jelet a felhasználó számítógépe és a telefonközpont között.

Ezzel az eredménnyel azonban egyáltalán nem oldottak meg mindent, sőt! További kutatásokra van szükség, például olyan chipek kifejlesztésére, melyek képesek a lelassított fény impulzusok érzékelésére. Ráadásul a technológiát olyanná is kell alakítani, hogy széleskörben alkalmazhatóvá váljon, azaz kereskedelmi forgalomba is kerülhessen. Jelenleg a kísérletet ugyanis alig 10 Kelvines hőmérsékleten végezték el, ami a hétköznapi életben nem biztosítható környezeti tényező.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés