Connect with us

technokrata

Az Internet önmagában még nem okosít

Kütyük

Az Internet önmagában még nem okosít

A Világháló egyre szélesebb körben való elterjedése nem hozta magával az emberek általános okosodását.

A Cardiff Egyetem tanulmánya szerint (legalábbis Nagy-Britanniában) nem váltak be azok a jóslatok, melyek szerint az információ globális elérhetősége egyben az emberek tudásszintjének növekedésével is fog járni. Az internetezők inkább alkalomszerűen keresgélnek, s online eltöltött idejük jelentős részét hobbijuknak és zenék beszerzésének szentelik. Az egyetem véleménye szerint az élethosszig tartó tanulás nagyrészt süket fülekre talált.

Az embereknél a Világhálóhoz való, mára gyakorlatilag nagyrészt korlátlanná vált hozzáférés lehetősége sem segített sokat az internetezési kedven, mint a tanulás egyik formáján: az adott személy (szociális, családi) háttere többet nyom a latban abban a tekintetben, hogy használja-e önképzésre az Internetet vagy sem. Dr. Neil Selwyn, a jelentés készítője 1001 ember megkérdezése után nyilvánította ki a véleményét, miszerint az e-learningre való hajlam a munkásosztályba tartozók sorában a legalacsonyabb. Ugyanakkor a középosztálybeliek sem kaptak a lehetőségen, sokan közülük sznobizmusból tartják távol magukat a kormányzati e-learning programoktól, azzal indokolva meg saját maguk előtt tartózkodásukat, hogy ezek az alacsonyabban képzetteknek szólnak.

Mindezen eredmények azután jelentek meg, hogy a kormányzat 62 millió fontos e-university próbálkozása kudarcba fulladt, s azt utólag a közpénzek teljes elvesztegetésének titulálták. Selwyn rámutatott, hogy az Egyesült Királyságban ugyan csak a lakosság nyolc százaléka nem fér hozzá az Internethez, mégis 48 százaléka azoknak az aránya, akik nem is igazán használták a Világhálót az elmúlt évben.Szólj hozzá!

További Kütyük

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák