Connect with us

Hirdetés

technokrata

Böngészők háborúja: egy új remény?

Kütyük

Böngészők háborúja: egy új remény?

A böngészőháború első fejezetét a Microsoft fejlesztette Internet Explorer lehengerlő módon nyerte meg, ám most újraéledni látszik a csata.

A múlt század kilencvenes éveinek közepe-vége felé az Internet Explorer komoly offenzívába kezdett a Netscape böngészőjével szemben, amihez nagy segítséget nyújtott Redmond azzal a döntésével, hogy az általa fejlesztett browsert integrálta Windows operációs rendszerébe. Ebből aztán a Netscape igen rosszul jött ki: a Microsoft szoftvere lehengerlő győzelemmel zárta a viaskodást (az ezredforduló tájékán már minden 100 internetező számítógépből 95-ön Internet Explorert használtak böngészésre).

Nemrég azonban az alternatívok mocorogni kezdtek: a Mozilla másfél évvel ezelőtti debütálása, az Opera folyamatos fejlesztése technikailag alaposan helybenhagyta a behemót szoftverfejlesztő termékét, melyet ráadásul igencsak elhanyagoltak. Aztán az idei év közepén egy komoly, és sokáig ki nem javított biztonsági hiba még többeket ˝lökött˝ a konkurencia karjába: már többször is beszámoltunk róla, hogy a nyár folyamán több mint egy százalékot vesztett részesedéséből az Internet Explorer.

A csata azonban még csak most kezdődik: a Mozilla továbbgondolásából megszületett Firefox böngésző a hónap elején debütált, de ennek ellenére igen gyorsan népszerűvé vált az aktív internetezők körében: alig hat nap alatt több mint 1 milliót töltöttek le az 1.0-s (ám még nem végleges!) változatból. Többek között ennek is tudható be, hogy a böngészők részesedését monitorozó WebSideStory arról számolt be: az Internet Explorer dominanciája 93,7 százalékra (1,8 százalékos csökkenéssel) csúszott vissza alig három hónap alatt. Eközben majdnem ugyanennyivel, 1,7 százalékkal gyarapodott az ˝egy tőről fakadó˝ Netscape/Mozilla/Firefox trió részesedése, ezzel összesített eredményük elérte az 5,2 százalékot.

Mindeközben az Opera sem halt ki, sőt! Igaz, alternatív platformot talált magának új felhasználók szerzésére: a mobil számítástechnikát (PDA-k, smartphone-ok) célozta meg, mégpedig sikerrel. Az alternatívok tehát nyomulnak, kérdés, hogy meddig hagyja ezt kvázi tétlenül a Microsoft (az időközben megjelent SP2 révén ugyan kicsit feltupírozta, de összességében változatlanul hagyta az Internet Explorert). A verseny nyertesei mi, internetezők leszünk.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés