Connect with us

Direct Connect: az első házkutatások illegális file-csere miatt

Kütyük

Direct Connect: az első házkutatások illegális file-csere miatt

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma bejelentette, hogy lezajlottak az első házkutatások, melyek során peer to peer hálózatokat illegális célokra használók otthonaiban végeztek a hatóságok nyomozómunkát.

Öt otthont és egy Internet-szolgáltató irodáját kutatták át szövetségi ügynökök, három államban is. Ennek során olyan nyomokat kerestek, melyek a szerzői jogok megsértését bizonyítják, közölte az Igazságügyi Minisztérium. A Digitális Hálózár Hadművelet egy speciális file-cserélő csoport ellen irányult, melyet Underground Networknek, azaz Földalatti Hálózatnak hívnak.

Habár egyelőre letartóztatásokat nem foganatosítottak a hatóságok, az akció mérföldkőnek számít a szövetségi nyomozóhatóságok peer to peer technológiával szembeni fellépése során. Az átlagos internetezőnek azonban továbbra sem kell ilyen atrocitásoktól tartania az Egyesült Államokban, mivel a házkutatások jogsértők egy olyan csoportját érintette, akik úgynevezett heavy usernek számítanak, azaz szokatlanul nagy mértékben cseréltek jogvédett állományokat (filmeket, zenéket, játékokat, programokat).

Beépülés a szervezetbe – mint a maffiánál

Magát a ˝hadműveletet˝ már legalább március óta tervezték. FBI ügynökök épültek be a hálózatba azzal, hogy jogvédett anyagokkal töltöttek meg két számítógépet, majd ezekkel kérvényezték a hálózathoz való csatlakozáshoz szükséges tagságot. Maga a hálózat egyébként a Direct Connect technológián alapult, ami lehetővé teszi a számítógép-használóknak, hogy egy központi komputerhez, úgynevezett HUB-hoz csatlakozhassanak.

Amint sikerült az ügynököknek a hálózat részévé válniuk, nekiláttak a legaktívabb HUB-ok beazonosításához: az Egyesült Államok e szempontból öt leggyakrabban látogatott központi számítógépről készítettek felméréseket. Ennek során 72 GB-nyi jogvédett anyagot töltöttek le: 84 filmet, 40 szoftvert, 13 játékot és 178 dalt. Amint elegendő bizonyíték állt rendelkezésre, nekiláttak felkeresni a hálózat részét képező embereket saját otthonaikban.

Súlyos büntetés

Az USA-ban 1997-ben fogadták el a No Electronic Theft (NET) törvényt, amely a nonprofit kalózkodást is szövetségi hatáskörbe eső bűnnek minősíti. A törvény értelmében minden peer to peer kalóz akár negyedmillió dolláros kártérítésre is kötelezhető, illetve akár három év szabadságvesztést is kaphat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom