Connect with us

Változóban a diákok zeneletöltési hajlandósága?

Kütyük

Változóban a diákok zeneletöltési hajlandósága?

Az Egyesült Államokban arról számoltak be az iparág képviselői, hogy a legális zeneletöltési lehetőségek megjelenése és a peres eljárások révén ellenőrizhetővé válni látszik a felsőoktatási intézményekben zajló folyamatok.

Csupán a tavalyi évben több mint húsz amerikai oktatási intézmény írt alá megállapodást olyan zeneletöltő szolgáltatásokat működtető cégekkel, mint a Napster vagy a Realnetworks; kínálva ezzel a diákoknak olcsó, de legális letöltési lehetőséget. Némely esetben ezen egyezségek révén a peer to peer file-cserélő hálózatok generálta adatforgalom a felére esett vissza. Cary Sherman, az RIAA elnöke sikerként értékelte a történteket, szerinte azok a diákok, akik eddig úgy gondolták, hogy a zenék ingyenesek, javarészt rájöttek, hogy az egyes daloknak van pénzben kifejezhető értéke.

Amint arról mi is írtunk, a sort a Napster kezdte meg még a tavalyi év végén: a Pennsylvania Állami Egyetem és a zeneszolgáltató között megkötött megállapodás értelmében a felsőoktatási intézményben tanuló hallgatók ezrei számára tölthetők le ingyen és legálisan zenék az Internetről. Igaz, ezért az iskola jelentős összeget fizet ki, emiatt aztán a diákok egy része hangot is adott nemtetszésének, hogy az oktatási intézmény erre költi el tandíjuk egy részét. Az iskola igazgatója, Graham Spanier viszont úgy nyilatkozott, hogy nem kaptak panaszokat a szolgáltatással kapcsolatban, ahogyan a kábeltévé és az újság-előfizetések ügyében sem zúgolódtak a diákok.

A Napster nyolc iskolával állapodott meg, utána sorban a Musicnet szolgáltatást veszi a legtöbb oktatási intézmény, szám szerint hat iskola igénybe. Igaz, ez utóbbi Cdigix nevű partnerén keresztül áll kapcsolatban az egyetemekkel. A Realnetworks ˝csak˝ két, ámde igen rangos oktatási intézménnyel áll kapcsolatban: havi három dollárért a Berkeley és a Minnesota Egyetem diákjait látja el zenével, Rhapsody előfizetéses szolgáltatása révén. Természetesen ebből az üzletből nem marad ki az Apple sem, amely úgynevezett site licenceket kínál saját iTunes zeneszoftveréhez, amit 55 oktatási intézmény vesz igénybe.

Ugyanakkor arra is fény derült, hogy a file-csere továbbra is népszerű maradt, főleg ami a filmek csereberéjét illeti. Ezt elősegíti az is, hogy az i2Hub például már az Internet2-n érhető el, ezáltal szédületes letöltési sebességet kínálva a diákoknak. Az RIAA vezetői szerint emiatt a filmipar nagy moguljainak is elő kell bújniuk a csigaházukból, és hasonló megállapodásokat kell kötniük az iskolákkal.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom