Connect with us

technokrata

Már másodszor: nem büntethető a P2P file-csere

Kütyük

Már másodszor: nem büntethető a P2P file-csere

Legalábbis a központi szervert nem alkalmazó rendszereket karban tartó, fejlesztő, üzemeltető cégeket nem érheti jogi hátrány azért, mert felhasználóik illegális dolgokra is felhasználják szoftvereiket – döntött a bíróság.

Még tavaly áprilisban írtuk meg, hogy a Grokster és a Streamcast Networks (mely a Morpheus nevű szoftver révén ismert) ellen folytatott bírósági eljárás ítélete szerint ezen két cég nem tehető felelőssé az általuk biztosított szolgáltatás illegális felhasználásáért, így a file-cserélő alkalmazások legálisnak nyilvánítottak. Akkor Stephen Wilson bíró döntése szinte teljesen megsemmisítette a kiadók és érdekvédő szervezeteik által a peres eljárás (melyet még 2001. októberében indítottak) során elért sikereket. Szinte – mert a jogvédők természetesen nem hagyták annyiban a dolgot. Másodfokon az elmúlt héten született ítélet, ami azonban szintén a P2P file-cserélőknek kedvezett.

˝Az a szoftvert használókon múlik, mire alkalmazzák (törvénytelen vagy legális dolgokra). A Grokster és a Streamcast semmilyen lényeges tényezőben nem tér el azoktól a cégektől, akik otthoni videofelvevőket vagy másolásra alkalmas eszközöket adnak el – hiszen ez esetekben is csak a felhasználón múlik, legálisan avagy illegálisan használja fel az általa birtokolt terméket.˝ – fejtette ki véleményét tavaly tavasszal az ügyet vezető bíró. A perben szereplő alkalmazások ugyanis decentralizáltak (innen ered a peer to peer elnevezés is), azaz nem rendelkeznek egy központi index-szerverrel, amely a felhasználókat segítené a keresésben, egyúttal illegális tartalmat is adva kezükbe.

Hasonló cipőben jár az ausztrál Sharman Networks is, amely a Kazaa fejlesztőjeként került a jogvédők által indított peres eljárássorozat közepébe. Rá ugyan nem vonatkozik az Amerikában meghozott ítélet, de ettől függetlenül örömmel fogadta a file-cserélő világ további jövőjét jelentősen befolyásoló ítéletet. Az ellene folytatott eljárás során azonban szeretné felhasználni riválisainak sikerét, s azzal érvelni a bíró előtt, hogy az eset voltaképp ugyanaz, így téve semmissé a jogsértés támogatására vonatkozó vádakat.Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp