Connect with us

technokrata

Ismét megújult az ingyenes telefonálást lehetővé tevő Skype

Kütyük

Ismét megújult az ingyenes telefonálást lehetővé tevő Skype

Az Interneten át ingyen cseveghetünk ismerőseinkkel, barátainkkal a Skype révén – a kliens Windows-os változata a napokban ismét megújult.

A Skype-ot a luxemburgi központtal rendelkező Kazaa fejlesztői hozták létre. A Sharman Networks szerzői jogvédők által sokat szidott peer to peer hálózati megoldása pár hónapja ugyanis egy VoIP programban is nagy szerepet kapott: internetes beszélgetéseket képes lebonyolítani, teljesen ingyen. Minden, amire szükségünk van, az a szoftver, egy fülhallgató és egy mikrofon, s máris igen jó minőségben lehet csevegni egy másik PC-tulajdonossal.

Niklas Zennstrom, a Skype igazgatója körülbelül két hónapja jelentette be, hogy a szoftver képes vezetékes (és mobiltelefonos) hálózatokkal is felvenni a kapcsolatot, azaz olyan embertársainkkal is kapcsolatot teremthetünk a modern technika révén, akik nem rendelkeznek számítógéppel (vagy Internet-előfizetéssel). Mindez a legújabb, spyware- és adware-mentes Skype változattal ki is próbálható, ami akár a Terminal Download adatbázisából is letölthető. A Skype egyébként nemrég több nagy távközlési vállalattal (Colt Telecom Group, iBasis, Level 3 Communications, Teleglobe) is megállapodott, így tovább bővült azoknak a köre, akiket el lehet Interneten keresztül érni, rendelkezzenek akár csak hagyományos telefonnal is. Ráadásul immáron a linuxos felhasználók számára is használható az alkalmazás.

A szoftver egyébként azonnali üzenőkliensként is használható, de legfontosabb szolgáltatása természetesen az internetes hangátvitel. A program internetes és Internetről kiinduló hívások (SkypeOut) kezelésére képes, ám vezetékes vagy mobiltelefonos hálózatból egyelőre még nem lehet Skype-felhasználót elérni. Előre fizetve lehet igénybe venni a SkypeOutot, 12, 30, 62 dolláros csomagok megvásárlásával. Ez a VoIP technológia olcsósága miatt szép hasznot hoz az üzemeltetőknek, de a fejlesztők további bevételi forrásokra pályáznak: olyan prémiumszolgáltatásokat is akarnak nyújtani, mint a konferenciahívás vagy a hangposta.

Az 1.0.0.29-es változat néhány újdonsága

– gyorsbillentyűvel lenémítható a mikrofon
– további nyelveket támogat (norvég és görög), és megújultak a korábbi nyelvi kiegészítések (francia, holland, német, kínai)
– paraméterezhető telepítés
– további fejlesztések a file-átvitelen
– kisebb külcsínbeli szépítések, mint például a kontaktok küldésénél és fogadásánál
– apróbb hibajavítások, az új kliens stabilabbá váltSzólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp