Connect with us

technokrata

Dalok féláron: élesedő verseny a digitáliszene-eladásban

Kütyük

Dalok féláron: élesedő verseny a digitáliszene-eladásban

A RealNetworks új kampányba kezdett, hogy megtörje az Apple zenebirodalmának egyeduralmát: limitált ideig féláron kínálja Internetről letölthető dalait.

Nem csak az egyes dalok ára feleződött meg a RealNetworks-nél, azaz kerül 49 centbe, hanem az albumokért is csak eredeti áruk ötven százalékát kell csak annak kifizetnie, aki az elkövetkező időszakban az Egyesült Államokban online dalvásárlásra adja a fejét. Erről egyébként az amerikaiakat országszerte látható, hallható hirdetésekben igyekszik értesíteni az Apple riválisa, melyhez jelmondatul a választás szabadsága kifejezést használta fel. Ismeretes, hogy Steve Jobs cégének iTunes zeneáruházából egyetlen dal letöltése 1 cent híján 1 dollárba kerül.

A lépés azonban nem a kiadókkal történt megegyezés eredménye, legalábbis erre utal, hogy a vállalat közölte, a kampány nagyobb veszteségeket okozhat az eredetileg tervezetthez képest az elkövetkező negyedévben. A cég közlése szerint a korábbi, részvényenkénti 3-4 centes veszteség helyett immár 3-5 centes egy részvényre eső veszteséggel számolnak, ˝köszönhetően˝ az erőteljes promóciónak. Igaz, ha ebből leszámítjuk az antitröszttel kapcsolatos kiadásokat, akkor már csak 1-3 cent közé esik az egy részvényre eső vesztesége a RealNetworks-nek.

Előzmények

Mindez nem az első húzása a vállalatnak: ahogyan azt a Terminal is megírta májusban, a hónap elején Rob Glaser, a RealNetworks vezérigazgatója taktikai szövetséget ajánlott Steve Jobs-nak. Levélben azt javasolta az Apple vezérének: tegyék elérhetővé a RealNetworks felhasználóinak, hogy az iPodon hallgathassák meg (nem az iTunes-tól vásárolt) dalaikat; cserébe a RealNetworks elsődleges zenelejátszóként az Apple eszközét fogja javasolni. Az üzenet kitért arra is, hogy nem kivitelezhetetlen a dolog, hiszen mindkét cég ugyanazt az audioszabványt, az AAC-t támogatja.

Glaser – elősegítendő az együttműködést – burkoltan megfenyegette a Macintosh-t fejlesztő vállalat vezérét, miszerint ha nem jöhet létre a szövetség, az akár oda is vezetheti a RealNetworks-öt, hogy partneri kapcsolatot hozzon létre a Microsofttal; mivel ez utóbbi cég médialejátszó szoftverének támogatottsága folyamatosan emelkedik. Steve Jobs ennek ellenére elutasította a RealNetworks ajánlatát, arra hivatkozva, hogy egy ilyen alku üzletileg nem lenne előnyös vállalata számára. Jobs kijelentette, hogy az iPod más zeneszolgáltatások számára való megnyitása kezdeti és folyamatos költségeket is kiróna az Apple-re, ami nem érné meg a cégnek.

A harc eldurvul?

A RealNetworks ezt követően július végén bejelentette, hogy kifejlesztett egy olyan technológiát, amivel képessé tehetők az iPodok a vállalat saját audioformátumának kezelésére is. A Harmony Technology névre keresztelt megoldás lehetővé teszi azon vásárlók számára, akik igénybe veszik a RealNetworks fizetős zeneletöltő szolgáltatását, hogy a beszerzett dalokat biztonságosan átmásolhassák az iPodra, vagy virtuálisan bármelyik másik hordozható zenelejátszóra. Rob Glaser elmondása értelmében arról van szó, hogy megoldásuk a rivális fejlesztők másolásvédelmi eljárásait fordítja le, és ezzel kompatibilissé teszi a RealNetworks rendszerével.

Az Apple nem sokkal ezután világossá tette, hogy sérelmezi a RealNetworks lépését. Az Alma egyenesen hackereknek titulálta a rivális cég fejlesztőit, s bejelentette, hogy a következő szoftverfrissítéskor át fogja programozni az Ipod rendszerét, hogy használhatatlanná tegye a Harmony Technology-t. Mi több, azt is közölték a cégnél, hogy az esetet a DMCA szerzői jogi törvény szellemében fogják kivizsgálni, így az sem kizárt, hogy egy sokmillió dolláros pert akasztanak végül a RealNetworks nyakába.

Az Apple – valahol azért érthető – kirohanására a rivális cég újabb nyilatkozatot adott ki, melyben azt taglalta, hogy a felhasználóknak joguk van arra, hogy megválasszák, melyik lejátszót akarják megvenni, és azon milyen formátumú dalokat akarnak hallgatni – az Apple pedig pont ennek a szabadságnak áll az útjában. Ráadásul a RealNetworks szerint a DMCA törvénnyel való előhozakodás eleve kudarcra van ítélve, mert az antikalóz rendelkezés lehetővé teszi kompatibilis szoftverek létrehozását. Az Apple tehát lehet, hogy még mindig nem tanult az évtizedekkel korábban elkövetett hibából, és ismét saját magának akar kisajátítani egy olyan, dinamikusan növekvő piacot, amit aztán később pont rugalmatlan hozzáállása miatt veszthet el. A RealNetworks ugyanis nem látszik könnyű ellenfélnek (és hol van akkor még a Sony, a Microsoft stb.)Szólj hozzá!

További Kütyük

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp