Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megtiltották az SP2 terjesztését file-cserélő hálózatokon

Kütyük

Megtiltották az SP2 terjesztését file-cserélő hálózatokon

A Microsoft jogi lépések kilátásba helyezésével fenyegette meg a Windows XP második javítócsomagjának peer to peer hálózatokon való terjesztését kezdeményezőket.

A file-csere mellett állást foglalók szerint a Windows javítócsomag terjedése az egyik legjobb példa arra, miért is van szükség peer to peer hálózatokra, s mi azoknak az előnye még az olyan óriásvállalatok számára is, mint a Microsoft; írtuk pár napja. Redmond ugyanis csak szakaszosan tette elérhetővé a Windows XP legfrissebb javítását. Az SP 2 előnyeiből először ugyanis csak azok részesülhettek, akik ennek már egy korábbi, bétaváltozatát feltelepítették; ezután, a hét első napján következethetett a többi felhasználó. Ebben minden bizonnyal az egyenletesebb szerverterhelés-elosztás is szerepet játszott.

Sokan azonban nem akartak napokat várni a nagyobb védettségre, ezért a javítócsomag második változata felkerült a többnyire illegális file-cserékről ismert peer to peer hálózatokra – elsőként a Downhill Battle jóvoltából. Igaz, ehhez a Microsoft nem járult hozzá (habár a service pack ingyenesen beszerezhető, attól ez a fajta terjesztés még licencfeltételekbe ütközhet); ráadásul a csomag ebben a formában közel negyed gigabyte-nyi, aminek a letöltési idejét egy modemes felhasználó számára megtapasztalni semmi esetre sem szívderítő esemény.

Mégis sokan letöltötték, és használatba vették az operációs rendszer biztonsági beállításait, webböngészőjét és médialejátszóját felfrissítő csomagot, ám a Microsoft úgy döntött, hogy a peer to peer hálózatokon való terjesztés sérti az érdekeit. A Downhill Battle arról értesült, hogy két olyan oldal üzemeltetőivel is felvette Redmond a kapcsolatot, melyek érintettek voltak az SP2 terjesztésében. A szoftverfejlesztő az USA Digital Millennium Copyright Actra hivatkozva érte el, hogy a javítócsomag hostolását végző webmesterek megszüntessék az SP2 általuk biztosított elérhetőségeit.

Az sp2torrent.com, mely kifejezetten abból a célból jött létre, hogy az internetezők között elterjessze a javítócsomagot, most egy közvetlen, a Microsoft weboldalára mutató linket tartalmaz. Mindazonáltal Redmond egy kicsit elkésett a lépéssel, hiszen az SP2 már kontrollálhatatlanul elterjedt egyéb file-cserélő hálózatokon is.



Szólj hozzá!

További Kütyük

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés